"Zeynalov’un neden sınırdışı edildiğini bilmiyorum"

Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Today's Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un neden sınırdışı edildiğini kendisinin de bilmediğini açıkladı.

Zeynalovun neden sınırdışı edildiğini bilmiyorum
10 Şubat 2014 Pazartesi 19:20 tarihinde eklendi.


Türkiye-Avrupa Birliği Siyasi Diyalog toplantısına katılmak için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Brüksel’e gelen Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda sınırdışı edilen Todays Zaman yazarı Mahir Zeynalov’un görüşmelerde gündeme gelip gelmediği sorusuna cevap veren Çavuşoğlui "Bu konu gündeme gelmedi." dedi. Çavuşoğlu, Zeynalov’un neden sınırdışı edildiğini kendisinin de bilmediğini aktarırken, “Tweet’inden mi, yoksa Türkiye’de kaçak duruma mı düştü, o konuda benim de bir bilgim yok işin doğrusu.” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu Füle ve Ashton ile yaptığı görüşmelerin ise olumlu geçtiğini, Türkiye’deki HSYK ve internet reformları ile ilgili bilgi verdiklerini aktardı. Çavuşoğlu fasılların üzerindeki siyasi blokajların kalkması gerektiğini de yetkililere aktarıldığını ifade etti.

Görüşmde Kıbrıs, Suriye ve Mısır meselelerin de gündeme geldiğini aktardı. İnternet yasası ile ilgili bir yasaklama değil, düzenleme olduğunu AB yetkililerine aktardıklarını söyleyen Çavuşoğlu, HSYK değişikliğinin de büyük ölçüde AB’nin istediği yönde olduğunu ifade etti.

"TATMİN OLMUYORSANIZ KENDİNİZ BİLİRSİNİZ"

Çavuşoğlu AB yetkililerinin doğru bilgilerini kendilerinden alması gerektiğini de belirterek, "Bu bilgileri bizden alırlar veya almazlar, kendilerinin bileceği bir iş. Bazı açıklamaların doğru olmayan bilgiler üzerinden yapıldığını kendilerine hatırlattık.” dedi.

Çavuşoğlu, “Bir yasa ile ilgili tereddütünüz mü var, endişeniz mi var? Önce ne olduğuna dair bilgiyi bizden alın. Ne yapmak istiyoruz, nedir, içeriğinde ne vardır, amaç nedir? Ondan sonra bunla tatmin olmuyorsanız yine kendi bileceğiniz iş.” şeklinde konuştu.

"HER REFORM İÇİN GÖRÜŞ ALAMAYIZ"

Avrupalı dostlarıyla iyi bir diyalog halinde olduklarının altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, "Bazı önemli yasalar çıkarılmadan önce Venedik Komisyonu’ndan ya da AB’den görüş alınsın, deniyor. Takdir edersiniz ki Türkiye’de her gün yeni bir reform paketi geliyor be bunların bir an evvel gelmesi lazım.

Her yasa ile ilgili görüş almamız pratikte de mümkün değil." dedi. Çavuşoğlu, yeni reformların hepsinden görüş almaya kalkılmasının zor olacağı yorumunda bulundu.


CİHAN