Zeytinde bu yıl bolluk dönemi

Genetik yapısı nedeniyle bir yıl çok, diğer yıl ise az ürün veren zeytinde bu yıl bolluk yaşanıyor

Zeytinde bu yıl bolluk dönemi
22 Ekim 2011 Cumartesi 12:06 tarihinde eklendi.

 

Genetik yapısı nedeniyle bir yıl bol, bir yıl ise az ürün veren zeytin ağaçları bu yıl rekolteyi yükseltecek.
Türkiye’nin erkenci zeytin hasadında önemli bir yere sahip olan Mersin’in Mut ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, besleyici değeri çok yüksek olan zeytinin bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum minerallerine sahip olması nedeniyle eşsiz bir gıda olduğunu söyledi.
 
Yaşlandıkça daha fazla ürün vermeye başlayan zeytin ağaçlarının, diğer ürünlere göre farklı bir genetik yapısının olduğunu anlatan Çelik, "Zeytin ağaçları genetik yapısı gereği, bir yıl fazla, diğer yıl ise az ürün verir. Bu yüzden düzenli olarak zeytin rekoltesini belirlemek zordur. Ama geçen yıl zeytinin az ürün verdiğini göz önünde bulundurunca, üreticilerin de dediği gibi bu yıl zeytinde ’var yılı’ yaşanacağını ön görebiliyoruz" dedi.
 
Geçtiğimiz haftalarda üreticinin yer yer başladığı hasatla ilgili rakamlardan da bu öngörünün kuvvetlendiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
 
"Normal şartlarda ’var yılı’ yaşandığı yıllarda, zeytindeki rekolte ortalama olarak yüzde 40 civarında artar. Ama yılın bol yağışlı geçmesi nedeniyle ülke genelindeki rekoltenin yüzde 50 civarında artması bekleniyor. Görünün o ki, bu yıl zeytin çok bonkör davranacak. Bu durum üreticiyi memnun ederken, fiyatların geçen senelerden daha ucuz olması gerektiği gerçeği de tüketiciyi sevindirmeye yetecek."
 
-Türkiye’nin erkenci ürünü-
 
Mut’ta Türkiye’nin en erkenci zeytinlerinin yetiştiğini dile getiren Çelik, Toros Dağları’nın güney yamaçlarında lokalize olmuş bir konumda yer alan ilçenin Akdeniz’in son derece avantajlı bir iklim yapısına sahip olduğunu söyledi.
 
İlçedeki zeytin üretimine son dönemlerde büyük önem verildiğini ifade eden Çelik, "Şu an Mut’ta 10 milyon civarında ağaç bulunuyor. Önceki yıllarda dikilen fidanların artık tam olgunluk aşamasına varması, üretim kapasitemizi daha da artırıyor" dedi.
 
Geçen yıl 60 bin tona yakın ürün hasat elde edildiğini bildiren Çelik, bu yıl ise 120 bin ton civarında rekolte beklendiğine işaret etti.
 
-Üreticiye uyarı-
 
Çelik, don olmasından korkan ve nakide ihtiyaç duyan bazı üreticilerin hasada başladığını, ancak bunun çok da doğru bir yöntem olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
"İlçemizdeki üreticiler hata yapıyor. Meyve daha tam anlamıyla yağlanmadı. Bugün hasat edilen zeytin hem kilogram açısından zarar eder, hem de kalite açısından... Bu yüzden üreticilerimize en azından 1 hafta daha sabırlı olmasını tavsiye ediyoruz. Bunun için Mut Kaymakamlığı ve Belediyesinin destekleriyle üreticileri bilinçlendirmeye çaba harcıyoruz. Fakat her şeye rağmen zaman zaman hasat yapıldığını da görüyoruz."
Geçen yıl 1.5-2 liradan alıcı bulan zeytinin, bu yıl 50 kuruş ile 1.5 lira arasından satıldığını aktaran Çelik, "Bu durum da biraz üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Ama bu konuda yapılacak çok bir şey yok. Çünkü ürün fazla olduğu dönemlerde fiyat her zaman düşüş eğiliminde olur. Ancak buna rağmen elbette ki fiyatların biraz daha yukarı çıkması üreticinin menfaatine olacaktır" diye konuştu.