Zeytinyağı sektöründe 'DİR' rafa kalktı

Son 11 yıldır Dahilde İşleme Rejimi (DİR) isteyenler ve istemeyenler şeklinde ikiye ayrılan zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları esiyor

Zeytinyağı sektöründe DİR rafa kalktı
21 Nisan 2014 Pazartesi 16:42 tarihinde eklendi.

Son 11 yıldır Dahilde İşleme Rejimi (DİR) isteyenler ve istemeyenler şeklinde ikiye ayrılan zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları esiyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Gürkan Renklidağ, DİR’in gündemlerinde olmadığını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Renklidağ, önümüzdeki dört yıllık sürece ilişkin projelerini anlattı. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün, son 11 yılı basın üzerinden tartışarak geçirdiğine dikkat çekerek, “Bizim yönetimimiz, barış çağrısıyla göreve geldi. Bundan sonra da amacımız üreticileri, üretici birliklerini, sanayici, ihracatçı, bürokrat aynı masa etrafında toplayarak çözüm aramak, çözüm önerilerini beklemek ve bunlara çözüm önerileri getirmek olacak.” dedi. Herkesin merak ettiği, sektörü devamlı tedirgin eden ve kavga içine sokan DİR konusundaki görüşlerini de dile getiren EZZİB Başkanı Renklidağ, “DİR, şu andan itibaren yönetim kurulumuzun gündeminde değildir. İhtiyaç olduğunda sektörün tüm bileşenlerinin biraraya gelerek vereceği bir karardır.” şeklinde konuştu.

İlk ziyareti Tariş’e yapacaklarını söyleyen Gürkan Renklidağ, ondan sonra UZZK ile görüşeceklerini, önümüzdeki ay ise Marmarabirlik kooperatifleriyle de biraraya geleceklerini kaydetti. Ekonomi Bakanı ve bürokratlarla görüşmek üzere Ankara ziyaretleri olacağını vurgulayan Renklidağ, “TİM'le ilgili de birtakım çalışmalarımız var. Önümüzdeki ay içerisinde orayı da ziyaret edeceğiz.” dedi.

‘ÜLKE ÇALIŞMA GRUPLARI SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK’

Sektöre yeni bir ivme kazandıracak ülke çalışma grupları kurulması için karar aldıklarını da anlatan EZZİB Başkanı Renklidağ İran, Irak, Güney Amerika, ABD, Kanada, Rusya, Türk cumhuriyetleri, Romanya, Bulgaristan, Çin, Japonya, Avrupa Birliği, Afrika ülkeleri, Hindistan ve Pakistan pazarlarına yönelik gruplar kurma kararı aldıklarını, diğerlerininse DFİF Takip Komisyonu ile Zeytin ve Zeytinyağı Teknik Çalışma Komisyonu olacağını aktardı.

EZZİB'de görev dağılımı şöyle oluştu: Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Başkan yardımcıları Davut Er ve Emre Uygun, Muhasip Üye Şafi Tunç, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Topçu, Aykut Eker, İsmet Önal, Mehmet Kadri Gündeş, Mustafa Yıldırım, Sedat Silahdar ve Şerif Selçuk, denetim kurulu üyeleri Avni Güzel, Aydın Şensal ve Bahaettin Oktav, TİM Delegesi İsmet Önal.


CİHAN