"Zihniyet değişimi yaşıyoruz"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, demokratikleşme paketiyle ilgili olarak, “Türkiye’de bir zihniyet değişimini hep beraber yaşıyoruz" dedi.

Zihniyet değişimi yaşıyoruz
04 Ekim 2013 Cuma 20:39 tarihinde eklendi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, demokratikleşme paketiyle ilgili olarak, “Türkiye’de bir zihniyet değişimini hep beraber yaşıyoruz. Önceden devlet, bilinen bir lisanın dışında kendi ana dilini konuşanlardan korkuyor ve çekiniyordu.

Birisi Kürtçe konuştuğu zaman, birisi Arapça konuştuğu zaman, birisi Zazaca veya başka lisanla konuştuğu zaman onu bilinmez bir lisan olarak kabul ediyor ve ondan çekiniyordu.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan Mehmet Emin Er İmam Hatip Kız Meslek Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Burada yaptığı açıklamada, demokratikleşme paketi üzerinde duran Numan Kurtulmuş, bu paketle birlikte Türkiye’nin bir zihniyet değişimi yaşadığını dile getirdi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Türkiye’de bir zihniyet değişimini hep beraber yaşıyoruz. Çok şükür, en son demokratikleşme paketi adı altında Sayın Başbakanımızın, geçtiğimiz hafta başında kamuoyuyla paylaşmış olduğu bu paketin ana fikri Türkiye’de devlette bir zihniyet değimini ortaya koymuş olmasıdır.

Önceden imam hatip liselerinin kapısına niçin kilit vuruluyordu, niçin imam hatiplerin önü kesiliyordu, niçin başörtülülerin önü kesiliyordu. Çünkü devlet, 17-18 yaşındaki başörtülü kız çocuğundan korkuyordu da onun için. Öncesinde devlet, bu milletin farklı inançlara sahip mezhep ve meşreplerine sahip olan insanlarına korkuyla kuşkuyla bakıyordu.

Onun için önünü kapatıyordu. Bu pakette bu zihniyet değişimini ortaya koymak mümkün oldu. Önceden devlet, bilinen bir lisanın dışında kendi ana dilini konuşanlardan korkuyor ve çekiniyordu. Birisi Kürtçe konuştuğu zaman, birisi Arapça konuştuğu zaman, birisi Zazaca veya başka lisanla konuştuğu zaman onu bilinmez bir lisan olarak kabul ediyor ve ondan çekiniyordu.”

Türkiye’de herkesin kendi dilini, kendi kültürünü dilediği şekilde yaşayacağını belirten Kurtulmuş, “Türkiye’nin, bırakın resmi televizyonlarında, özel televizyonlarında bile mesela Kürtçe şarkı söylemenin yasak olduğu günleri hatırlıyoruz.

İnsanların atalarından, babalarından gelen köy isimlerini ezbere nasıl değiştirildiğini, şehir ve kasabaların, ilçelerin isimlerinin nasıl değiştirildiğini biliyoruz. İşte bu paketle birlikte vatandaşına korkuyla bakan, vatandaşlarını ötekileştiren bu zihniyetin değişimini, izlerini görüyoruz. Çünkü inanıyoruz ki ana dili ana sütü kadar kutsaldır. Hiç birimiz hangi anadiliyle dünyaya geleceğimizi tespit etmiyoruz ama şunu biliyoruz; dillerimizin ve renklerimizin farklı farklı olması Allah’ın varlığının, birliğinin işaretlerindendir.” diye konuştu.

Paketin, herkesin dilediğini dilediği şekilde yaşayacağı inanç, yaşama ve fikir özgürlüklerini teminat altına alacağını vurgulayan Kurtulmuş, “Bu memlekette Gaziantep’te Şahinbey’deki işsiz kardeşimle, Yüksekova’daki çoban kardeşimle, Ankara’daki, Çankaya’daki Cumhurbaşkanımızın bir tarağın dişleri gibi eşit olduğu Türkiye’yi inşallah hep beraber kuracağız.

Bunlar, onun adımlarıdır. Yeni Türkiye’nin inşasının adımlarıdır. Devlet yönetiminde zihniyet değişimin işaretleridir. Devlet yönetiminde vatandaşından korkmayan bir anlayışın ortaya konulmasıdır. Ve inşallah devlet ve milletin kaynaşmasıdır.” dedi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise eğitime desteklerinin devam edeceğini ve İmam Hatip Lisesi'nin hemen yan tarafına 400 yataklı kız öğrenci yurdu yapılacağının müjdesini verdi. Konuşmaların ardından, 2,5 milyon liraya mal olan 32 derslikli okulun açılışı yapılarak, sınıflar gezildi. Kurtulmuş, daha sonra Kurbanbaba Gençlik Merkezi’nin açılışını yaptı.


CİHAN