Ziraat odasından TÜİK verilerine itiraz

Şanlıurfa Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere tepki göstererek, çiftçilerin karşılaşacağı zorluklara dikkat çekti.

Ziraat odasından TÜİK verilerine itiraz
08 Ocak 2013 Salı 19:56 tarihinde eklendi.

 

Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, 2012 yılı hububat alımları desteklemeleri her ilçe tarım komisyonu tarafından belirlenirken, bu yıl ise rakamların TÜİK tarafından çok düşük belirlendiğini öne sürdü. Ekinci, bunun çiftçiyi büyük zararlara uğratacağını söyledi. Çiftçilerin bu yıl faturalarını kesip ilçe tarım müdürlüğüne verdiğini dile getiren başkan Ekinci, çıkan stopaj farklarının bile milyonlarca zarara karşılık geldiğini belirtti. 
 
Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, şunları dile getirdi: "Her yıl kaymakamlığın başkanlığında ziraat odası ve ilçe tarım müdürlüğü işbirliği ile alanlar taranarak sonuçlar belirleniyor. Bu yıl ise il ve ilçelere sorulmadan TÜİK tarafından belirlenen rakamlar düşük çıktı. Her yıl bir tonun üzerinde belirlenen mısır verimi bu yıl TÜİK tarafından 672 kilo, 550 kilo olan pamuk rekoltesi 450 kilo, 600 kilo olarak belirlenen buğday verimi ise 450 olarak açıklanmıştır. Bu durum tamamıyla çiftçilerimizi mağdur duruma düşürmüştür. Hükümetten tek talebimiz bu görevin tekrar ilçe tarım komisyonlarına verilmesidir. Çünkü bölgede her il ve ilçe için farklı sonuçlar açıklanması manidardır. TÜİK verilerinin kaynağının neresi olduğunu bilmiyoruz. Bu sonuçlar masa başında hazırlanmıştır. Çünkü il ve ilçe tarım müdürlüklerinden bu konu ile ilgili bir araştırma istenmemiştir. Alan bazında hiçbir çalışma olmadan bu sonuçlar açıklanmıştır. Çiftçilerimizin mağduriyetleri söz konusudur. Bu kararın bir an evvel düzeltilmesini talep ediyoruz.”

CİHAN