Zirve, Harp Okulu mezuniyetinde

Kara Harp Okulundan mezun olan 162. dönem teğmenler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkan Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de katıldığı törenle diplomalarını aldılar.

Zirve, Harp Okulu mezuniyetinde
29 Ağustos 2011 Pazartesi 20:54 tarihinde eklendi, 2.301 kez okundu.


Kara Harp Okulu Orgeneral Cemal Tural Stadyumu'ndaki törene, kuvvet komutanları ve eşleri, bazı ülkelerin Ankara'daki büyükelçileri, askeri ateşeler ve diğer davetliler de katıldı. 
    
Kara Harp Okulundan mezun olan 23'ü kadın, 18'i ise kardeş ve dost ülkelerden olmak üzere toplam 564 Harbiyeli stadyuma, "Harbiye Marşı"nı söyleyerek girdi. 
    
Cumhurbaşkanı Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı'nın Gül'e takdim edilmesiyle tören başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Harbiyelileri "Merhaba" diyerek selamladı. 
    
Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Ferit Güler, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, genç teğmenlerin gerektiğinde vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda hayatlarını seve seve feda etmeye yemin ettiklerini ve ulusun kendilerine duyduğu güvenin bir nişanesi olan kılıçlarını kuşandıklarını ve taşıdıkları sorumluluğun bilinciyle yıldızlarını takmayı hak ettiklerini söyledi. 
    
Konuşmasında yeni mezun olan teğmenlerin ailelerine seslenen Güler, kendilerine emanet edilen evlatlarının yürekleri vatan, millet ve bayrak ve ebedi Başkomutan Atatürk'ün ilke ve devrimlerini özümsemiş teğmenler olarak mezuniyetlerinin onurunu yaşadıklarını söyledi ve ailelere teşekkür etti. 
    
Yeni mezun teğmenlere de seslenen Güler, genç teğmenlere çeşitli uyarılarda bulundu. Güler, şunları söyledi: 
    
"Ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce sistemini, ilkelerini ve devrimlerini benimseyin ve bir yaşam tarzı olarak uygulayın. Bütün yaşamınız boyunca 4 yıl önce ettiğiniz askerlik yemininize sadık kalın. Askerlik mesleğinin vazife bilinci, dürüstlük, bağlılık, cesaret ve fedakarlık gerektiren, şeref ve gurur veren bir yaşam tarzı olduğunu unutmayın. 
    
Kanun, nizam ve amirlere mutlak itaatin sabır ve metanetle, sabır ve metanetin de ancak bilgi ve eğitimle mümkün olabileceğini asla hafızalarınızdan çıkarmayın. 
    
Kara Harp Okulunda elde ettiğiniz bilimsel ve askeri altyapıyı kullanarak daima başarıyı hedefleyin. Başarılı olmak için okuyan, sorgulayan, çalışan ve öğrenme sorumluluğunun kendisinde olduğunu bilen birer subay olun. Zorluklar karşısında yılmayın. Soğukkanlılığınızı koruyun, azim ve cesaretinizi asla kaybetmeyin." 
    
Komutan Güler, "Dost ve kardeş ülkelerin temsilcisi olan teğmenlere" de seslendi. Güler, Kara Harp Okulunda kazandıkları değerlerin meslek hayatları boyunca onlara rehber olacağını, Harbiyelilik ruhu ve değerlerinin aldıkları vazifelerde onlara güç ve şevk vereceğini söyledi. Güler, söz konusu teğmenlerin ülkeler arasında mevcut olan ilişkilerin güçlendirilmesine gelecekte de katkı sağlayacağını vurguladı. 
     
-DÖNEM BİRİNCİSİNİN KONUŞMASI- 

     
Dönem birincisi piyade teğmen Hüseyin Baştürk, "Şanlı yuva Harbiye'den" mezun olmanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirtti. Kara Harp Okuluna girerken vatan ve Türk ulusuna hizmet için hayatlarını feda edebileceklerine dair yemin ettiklerini anımsatan Baştürk, bugün görev aşkıyla dolu olarak omuzlarına taktıkları yıldızlarla bu yemini yerine getirecek seviyeye ulaştıklarını ifade etti. 
    
Harbiye'de aldıkları eğitim sonucunda çağın gerektirdiği bilgi birikimini, her türlü sorunu çözme becerisini kazandıklarını dile getiren Baştürk, vatan sevgisi ve vazife bilinciyle verilecek her türlü göreve hazır olduklarını söyledi. Atatürkçü düşünce sistemi ışığında akıl ve bilimi esas alarak kendini devamlı yenileyen subaylar olacaklarını belirten Baştürk, "Büyük Türk ulusu hiç şüphen olmasın ki daima ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü örnek alan bizler cumhuriyetin yılmaz bekçileri olarak en iyi şekilde yetiştirildik. Ulusun bölünmez bütünlüğü, refah ve mutluluğu için önümüze çıkacak engelleri aşmaya hazırız" diye konuştu. 
    
Daha sonra teğmenlere ant içtiren Baştürk, mezunlar adına yaş kütüğüne yıldız ve plaket çaktı. 
     
-GÜL'DEN DÖNEM BİRİNCİSİNE DİPLOMA- 
     
Törende, daha sonra diplomalar dağıtıldı. Dönem Birincisi Teğmen Hüseyin Baştürk'ün diplomasını Cumhurbaşkanı Gül verdi. 
    
Dönem ikincisi Teğmen Osman Turan Önal diplomasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, dönem üçüncüsü Teğmen Eser Yüksel ise diplomasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. 
    
Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Korgeneral Hulusi Akar da sırasıyla derece alan öğrencilerin diplomalarını verdiler. 
    
Yabancı ülkelerden gelen ve dereceye giren öğrencilere de diplomalarını büyükelçilik yetkilileri verdi. 
    
Törende, 1961 yılında Kara Harp Okulundan mezun olan bazı emekli subaylar tarafından da dereceye giren öğrencilere diploma verildi. 
    
Öğrenci alayı sancağının devir tesliminin de yapıldığı tören, sancaktar ve sancak muhafızlarına kılıç ve diploma verilmesiyle sürdü. 
    
Tören, mezun olan Harbiyelilerin, alkışlar eşliğindeki geçişiyle sona erdi.