Zirve Yayınevi davasında ses kayıtları dinleniyor

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında ek delil klasörlerindeki ses kayıtlarının dinlenmesine başlandı.

02 Nisan 2013 Salı 21:05 tarihinde eklendi.

 

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Malatya il Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil tarafından Kırşehir’de kaynanasının evinde saklanan, Yeşil’in kayınbiraderi tarafından polise teslim edilen hard diskteki ses kayıtları dinlendi.

Duruşmada ilk olarak 31 Ocak 2007 tarihli İnönü Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimlerine ilişkin olarak jandarma istihbarat görevlisinin bir öğretim üyesi ile yaptığı görüşmenin içeriği dinletildi. Rektörlük için aday olan öğretim üyelerinin ideolojik görüşlerine göre değerlendirildiği ses kaydının ardından Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, davada azmettirici iddiasıyla müebbet hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar Haydar Yeşil, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger ve İnönü Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat'a kayıttaki seslerin kime ait olduklarını bilip bilmediklerini sordu.

Binbaşı Yeşil, böyle bir kaydı hatırlamadığını, emekli Albay Mehmet Ülger de diyaloglardan bilgisi olmadığını iddia etti. İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Ruhi Abat ise bu sorunun kendisine yöneltilmesini zul olarak değerlendirdiğini belirtti.
Mahkeme Başkanı Kısa ise "Soru çok açık. Tanıyor musun? Tanımıyor musun? Tanımıyorsan 'tanımıyorum' der geçersin. Heyeti zan altında bırakacak ifadeler kullanma." diye konuştu.

Bunun üzerine, iddianamede 2007 yılında Malatya İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen misyonerlik çalışmalarına akademik sonlandırma yaptığı öne sürülen Abat, “Üniversiteyle ilgili her şey benden biliniyor. En başından beri bu iftiralar nedeniyle buradayım. Bu ses kaydının benimle ne ilgisi var? Siz beni tehdit ediyorsunuz. Cezamı artırmakla tehdit ediyorsunuz” ifadelerini kullandı. 
 
Misyonerlerin niteliklerine ilişkin konuların konuşulduğu bir ses kaydının da dinletildiği duruşmada, mahkeme başkanı Kısa, Ülger'e ses kaydındaki diyalogda kendisinin olduğu yönünde iddialar bulunduğunu hatırlattı. Ülger ise iddiaları reddetti. Dava yarın devam edecek.

CİHAN