Zombi karıncalar hayata dönüyor

Bilim insanları, yenildiği zaman karıncaların beyninin ele geçiren ve onları zombiye çeviren bir mantarın doğadaki zıttını bulmuş olabileceklerini açıkladı.

Zombi karıncalar hayata dönüyor
07 Mayıs 2012 Pazartesi 10:56 tarihinde eklendi, 1.291 kez okundu.

 

Yapılan yeni bir araştırma, karıncaların beynini ele geçiren parazit Ophiocordycepsare mnatarının, kendisi gibi parazit olan bir diğer mantar tarafından etkisiz hale getirildiğini tespit etti. Araştırma, Ophiocordycepsare salgınına maruz kalan karınca kolonilerinin nasıl hayata dönebildiğini de ortaya çıkarmış oldu.
 
Araştırma ekibinde yer alan Pennsylvania State Üniversitesi’nden David Hughes, “Biyoloji, bilim kurgudan daha tuhaf olabiliyor... Zombi karınca mantarın paraziti buna bir örnek. Hiperparazitik olan bu mantar, karıncaları zombiye çeviren mantara saldırmak için özelleşmiş” dedi.
 
ZOMBİ KARINCA DEHŞETİ
Ophiocordycepsare familyasındaki mantarlar, karıncaların beynine bulaşarak, hayvanın sarhoş gibi ağaç yapraklarında dolamaya başlamasına neden oluyor. Zombi karınca, öğlen vakti üzerinde gezindiği yaprağın ana damarına dişlerini saplıyor ve o şekilde kalıyor. Karınca, gün batımı esnasında ölüyor.
 
Hughes, karıncanın ölümüne kadar geçen bu sürede, parazit mantarın hayvanın kafasında çoğalarak, sporlarını dağıtacak vakit bulduğunu belirtti. Yapraklar oluşan bu “toplu mezarlar”, birkaç yıl oldukları yerde kalabiliyor. Bilim insanları, zombi karıncalardan arta kalanlara bakarak, ölümcül parazitin ne kadar etkili olduğunu anlamaya çalışıyor.
 
Araştırmacılar, yağmur ormanlarında yetişen Ophiocordycepsare mantarının, kabarık, beyaz bir görünüme sahip olduğunu belirtti. Hughes, LiveScience sitesine, “Yağmur ormanlarında yaptığımız araştırmada, daha önce aklımıza gelmeyen yeni bir mantarla karşılaştık... Keşfettiğimiz hiperparazit mantar, zombi-karınca mantarını öğlen yemeği niyetine yiyor ve sporlarının dağılmasını engelliyor” dedi.
 
Zombi mantarın katiline “hiper” parazit denmesinin nedeni, kendisinin de bir parazit olarak bir diğer parazitin üzerinde yaşaması veya yayılması.
 
HAYATTA KALMANIN FORMULÜ
Bilim insanları, hiperparazitin ne kadar etkili olduğunu test etmek için, iki zombi mantar türü Ophiocordyceps ve O. camponoti-rufipedis’i, Brezilya ve Tayland’daki yağmur ormanlarından alınan C. Rufipes ve Camponotus leonardi karınca türleri üzerinde inceledi.
 
Karıncaların zombi mantarla beslenmesi sonucu, ortaya birbirinden farklı kadavralar çıktı. Bazı karıncaların kafasında, zombi mantarın sporlarını saçan yuvarlak vücut meyve (sporokarp) yer alırken, bazılarında bu yapı görülmedi. Diğerlerinde ise vücut meyve hiperparazit ile kaplanmıştı.
 
Araştırmacılar, elde ettikleri bulgulardan yola çıkarak, zombi-karınca parazitinin yaşam evrelerini tespit etmeye çalıştı. Sonuçlar, zombi parazitin sadece yüzde 6.5’inin yayılmaya fırsat bulabildiğini gösterdi. Geri kalan parazitin üzerinde beliren (vücut meyvede) hiperparazit, olgunlaşarak zombi paraziti yedi.
 
Hughes, “Her ne kadar çok sayıda karınca ölümü yaşansa da, zombi parazit karınca kolonilerinin etafında dolanmaya fazla fırsat bulamıyor” dedi.
 
Yağmur ormanlarında hastalıkların nasıl yayıldığını inceleyen Hughes ve meslektaşlarının çalışması, PLoS ONE dergisinde yayımlandı. Hughes, karınca kolonilerinin insanların kurduğu şehirlere benzediğini ve hastalıkların bir koloniden diğerine nasıl sıçradığını tespit etmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

NTV