ZZTK beş ülkede zeytinyağı tanıtımı yapacak

Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefliyor. 2023 yılında 3,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için yoğun bir tanıtım çalışması yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 2013 yılının ikinci yarısında beş tane uluslararası fuara katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtacak.

ZZTK beş ülkede zeytinyağı tanıtımı yapacak
16 Temmuz 2013 Salı 12:46 tarihinde eklendi.

 Zeytin ağacı varlığını son 15 yılda 90 milyondan 170 milyona çıkaran Türkiye, yakın gelecekte oluşacak üretim artışını pazarlamak için şimdiden kolları sıvadı. Ekonomi Bakanlığı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğiyle kurulan, Türk zeytin ve zeytinyağının dünya genelinde tanıtımı için faaliyet gösteren ZZTK, 2013 yılının ilk yarısında İngiltere ve Brezilya’da gıda fuarlarına katılmıştı. Komite, 2013 yılının ikinci yarısında ise hızını arttırarak, beş ülkeden tanıtımı için çalışacak. Ayrıca Brezilya’dan kasım ayında gelecek VIP alım heyetini ağırlamaya hazırlanıyor.

ZZTK’nin 2013 yılının ikinci yarısında ilk durağı Almanya olacak. 5-9 Ekim 2013 tarihlerinde Köln şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga Fuarı’na katılacak olan ZZTK, burada özellikle sofralık zeytin ihracatını arttırmak için tanıtım yapacak. Almanya’da 3,5 milyon Türk yaşadığına dikkat çeken ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında pazar lideri olan Almanya'da mevcut konumunu daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Ölken, “Türkiye, 2011-12 sezonunda Almanya’ya 36 milyon 799 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti. Almanya’nın, Türkiye’nin zeytin ihracatındaki payı yüzde 31 seviyesinde. Almanya, Avrupa’daki ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerin başında geliyor. Almanya’ya ihracatımızı çok daha fazla arttırabiliriz.” diye konuştu.

ÇİN’DE TADIM ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

Zeytinyağı tüketiminin hızla arttığı Çin, Türk zeytinyağı sektörünün iştahını kabartıyor. Yıllık tüketimi 35 bin tona ulaşan Çin pazarından daha fazla pay almak isteyen ZZTK, 13-15 Kasım 2013 tarihlerinde Şanghay’da düzenlenecek Şanghay Gıda ve Teknolojileri Fuarı’nda, Türk zeytinyağını Çinli tüketicilerinin beğenisine sunacak. Şanghay’da fuar süresince Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan bir seminer vereceklerini ifade eden ZZTK Başkanı Ölken, şöyle devam etti: “Çin’de seminer dışında Türkiye’nin çeşitli yörelerinden götüreceğimiz zeytin ve zeytinyağları ile yemek pişirme ve tadım etkinlikleri yapmayı planlıyoruz. Çin’e zeytinyağı ihracatında geçen sezon yüzde 84 artış yakaladık. Bu artışı 2013 yılında da tekrarlamak istiyoruz.”

ZZTK tarafından hem zeytin hem de zeytinyağında hedef pazar olarak belirlenen Kuzey Irak’ta, 18-21 Kasım 2013 tarihlerinde Erbil Gıda ve Teknolojileri Fuarı da ZZTK’nin katılacağı diğer bir fuar olacak. ZZTK, bu yıl dördüncü defa bu fuara katılacak. ZZTK’nin tanıtım çalışmaları ile Irak’ın, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında ikinci, zeytinyağı ihracatında ise dördüncü sıraya yükseldiğini anlatan Metin Ölken, bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarını devam ettireceklerini aktardı. İstanbul Ticaret Odası’nın organizasyonu ile 28 Kasım-1 Aralık 2013 arasında Tayland’ta düzenlenecek olan 1. Tayland Türk Ürünleri Fuarı’na da katılma kararı alan ZZTK, ağırlıklı olarak bölgesel yağ ve zeytinlerin tattırılmasını hedefliyor. Söz konusu fuarla Tayland’ın dışında Malezya, Kamboçya, Vietnam, Laos ve Endonezya gibi ülkelere de ulaşmayı amaçlıyor.

İÇ TANITIM DA UNUTULMADI

Türk zeytin ve zeytinyağının yurtdışında tanıtımı ve ihracatı için yoğun bir çalışma yürüten ZZTK, iç piyasada da tanıtım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Türkiye’de kişi başına yıllık 1,5 kg. seviyesinde olan zeytinyağı tüketimini 2 kg.’a çıkarmayı hedefleyen ZZTK, 23-26 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek Asya Pasifik Perakende Konferansı’na, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin bütün tanıtım gruplarına tahsis edeceği stantta katılmayı planlıyor. ZZTK’nin 2013 yılının ikinci yarısında iç piyasada yapacağı tanıtım faaliyetlerinden bir diğeri ise İzmir'de 27-29 Eylül tarihlerinde Forum Bornova Alışveriş Merkezi’nde planlanan Zeytinyağı Festivali 2013 olacak.


CİHAN