Dünya’dan 60 ışık yılı uzaklıktaki küçük bir yıldızın yüzeyinde, Güneş’in çekirdek sıcaklığından 12 kat daha güçlü olan 200 milyon derecelik patlamalar belirlendi.
Bilim insanları, benzer bir infilakın Güneş’te olması durumunda Dünya’nın kısa sürede yok olacağını belirtiyor.
Şimdiye kadar tespit edilen en güçlü ve en sıcak yıldız patlaması olduğu belirtilen olay, 23 Nisan’da NASA’nın Swift uzay teleskopu tarafından gözlemlendi. 60 ışık yılı (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki ikili cüce yıldız sistemi ‘DG CVn’ de ard arda gerçekleşen patlamalar, 4 Kasım 2003’te kayda geçirilen en güçlü Güneş patlamasından 10 bin kat daha büyük.
ABD’nin Maryland eyaletindeki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Stephen Drake, iki hafta boyunca süren en az 7 güçlü patlama gözlemlediklerini söyledi. Drake, DG CVn’in, Güneş’in üçte biri boyutlarında iki cüce yıldızdan oluştuğunu ve yaklaşık 30 milyon yıl önce doğmuş olabileceğini belirtti.
Güneş’in üçte biri büyüklüğündeki yıldızdan nasıl bu kadar enerji açığa çıktığını araştıran NASA’daki bilim insanları, anahtar faktörün kendi etraflarındaki aşırı hızlı dönüş olduğunu düşünüyor. ‘DG CVn’de söz konusu patlamanın gerçekleştiği yıldız, bizim Güneşimizden 30 kat daha hızlı dönüyor. Benzer güçteki bir patlamanın Güneş’te olması durumunda yeryüzünün ve diğer gezegenlerin kısa sürede yok olabileceği vurgulanıyor.
Uzmanlar, Güneş benzeri orta yaşlı yıldızların genellikle 100 ışık yılı uzaklıkta olduğunu, ancak çok genç kırmızı cüce yıldızların daha yakın mesafelerde gözlemlendiğini, bu sayede gökbilimcilerin yakın yıldızlardaki güçlü enerji aktivitelerini araştırma fırsatı bulduklarını belirtiyor. Bu cüce yıldız sistemlerinin bazılarında bilinen yaşama uygun gezegenler olabileceğine inanılıyor. Konuyu değerlendiren bir NASA uzmanı ise, "Eğer bu yaşanabilir gezegenlerden birisinde olsaydınız ve bu patlama gerçekleşseydi, gününüz gerçekten çok kötü geçerdi" diyor. CİHAN