2012'de 1 milyar 916 milyon dolar, geçen yıl 2 milyar 156 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Adana, bu yılın ilk 7 ayında 1 milyar 96 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Geçen yıl 799 ihracatçı firmanın faaliyet gösterdiği Adana'da bu yıl sayı 843'e çıktı.
Ekonomik krizle Avrupa pazarına alternatif arayışlara yönelen Adanalı ihracatçılar, her geçen gün yeni ülkeler keşfetti. Türkiye'nin en fazla ülkeye ihracat yapan illeri arasında yer bulan Adana, dış satım yaptığı ülke sayısını 200 olarak hedefledi.
İHRACAT YELPAZESİ GELİŞTİ
Özellikle Ortadoğu ve Afrika ihracatını hareketlendiren Adana, Gambia'dan Kongo'ya, Nepal'den Ruanda'ya ihracatıyla dikkat çekti. Dış pazarda ülke sayısını artıran Adana'nın ihraç ürün yelpazesi de gelişti. Kurbağa bacağından, tüfek dipçiğine kadar binlerce ürüne dünyanın 5 kıtasında pazar bulan Adana, komşu ülkelerin de en önemli tedarikçisi olma yolunda ilerledi.
Kentin ihracatında Avrupa ülkelerinin payının büyük olduğu görülse de son dönemlerde ihracatçının rotasını Ortadoğu ve komşu ülkelere doğru kaydırdığı gözlemleniyor. Bunun dışında, son yıllarda gelişme gösteren Afrika ülkelerinin de yakın markaja alındığı görülüyor. Haritada bile bulmakta güçlük çekilen ülkeler de yine Adana'nın ihracat listesinde yerini almış durumda.
YATIRIM İKLİMİ TANITILIYOR
2013 yılı işsizlik verilerine göre yüzde 13.6 oranla 9'uncu sırada yer alan Adana'nın istihdam sorununu aşmasının en temel yolu, üretimi arttırmak ve yeni yatırımlar kazandırmaktan geçtiği vurgulanıyor. Adana'nın iş dünyasının aktörleri, üretim ve ihracat artışı için girişimcilerin ciddi anlamda desteklenmesini istiyor. Kentin iş dünyasının temsilcileri, çeşitli organizasyonlar düzenleyerek, yabancı işadamlarını Adana'da konuk edip, bölgenin yatırım iklimini tanıtıyor, işbirliği fırsatları yaratmaya çalışıyor.
TOPARLANMA SÜRECİ
Küresel krizin etkisiyle ihracatta verdiği kayıpları telafi etme çabası gösteren Adana'nın açıklanan son ekonomik göstergeleri toparlanma süreci yaşadığını ortaya koyuyor. İş dünyası temsilcileri, Adana'nın elindeki en önemli kozu, üretimdeki sektörel çeşitlilik ve değişik pazarlama ulaşabilme becerisi olduğunu vurguluyor.
HANGİ PAZAR NE TALEP EDİYOR?
Avrupa: Nakil vasıtaları, dokuma-tekstil, plastik ve mamulleri, bitkisel ürünler ve gıda sanayi.
Ortadoğu: Gıda, makine, dokuma-tekstil, plastik ve mamulleri, kağıt-karton, bitkisel ürünler.
Uzakdoğu: Dokuma-tekstil, mineral maddeler, bitkisel ürünler, plastik ve mamulleri, kauçuk, kimya sanayi, canlı hayvan ve hayvansal ürünler.
Türk Cumhuriyetleri: Plastik ve mamulleri, nakil vasıtaları, makineler ve mekanik cihazlar, gıda sanayi, kağıt ve karton, ağaç ve orman ürünleri, dokuma ve kimya sanayi.