Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açık konusunda ağzı olanın konuştuğunu, ama 'cari açığın nereden olduğu, nasıl olduğu' sorulduğunda kimsenin bir fikri olmadığını belirterek, ''Geçen yıl Türkiye'nin ithalatı 185,5 milyar
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açık konusunda ağzı olanın konuştuğunu, ama 'cari açığın nereden olduğu, nasıl olduğu' sorulduğunda kimsenin bir fikri olmadığını belirterek, "Geçen yıl Türkiye'nin ithalatı 185,5 milyar dolardı. 38,5 milyar dolar net enerji ithalatı yaptık. Türkiye mal ithalatı olarak 2010 yılında toplam 147 milyar dolar ithalat yaptı, 114 milyar dolar da mal ihracatı yaptı. Arada 33 milyar dolar var. Bizim mal ticaretimizdeki açığımız 33 milyar dolardı geçen yıl" dedi.
Çağlayan, 4. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dış ticaret ateşelerinin büyükelçilerle beraber çalıştığını belirtti.
Yirmisekiz Çelebi Mehmet'in 1720 yılında Fransa'ya elçi olarak gönderilişinin üzerinden 291 yıl geçtiğini hatırlatan Çağlayan, "Tesadüfe bakın, ilk elçimizi gönderdiğimiz Fransa ile bugün elçimizi geri çağırdığımız bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
Bugün Fransa tarafından soykırımla suçlanan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi'nin, İkinci Dünya Savaşında bu ülkede yaşanabilecek Yahudi Soykırımını engellemeye çalıştığına dikkati çeken Çağlayan, Fransa Meclisi'nde kabul edilen Ermeni teklifine Türkiye'nin gereken cevabı vereceğini anlattı.
Türkiye'nin son 8 yılda 105 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğine işaret eden Çağlayan, bu rakamın bütün Cumhuriyet tarihi boyunca ise 14,5 milyar dolar olduğunu vurguladı.
Çağlayan, 80 yılda gelen doğrudan yabancı yatırımın 7 katından fazlasını 8,5 yılda getirdiklerini dile getirdi.
Türkiye'de çok önemli Fransız kökenli yabancı yatırımlar bulunduğunun altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin Fransız halkı ve iş adamlarıyla bir problemi olmadığına dikkati çekti.
Dünyada ve bölgede önemli ekonomik olayların yaşandığını ifade eden Çağlayan, 2008 ekonomik krizi ve Arap Baharı olaylarının Türkiye'nin en önemli ihracat pazarlarını etkilediğini anlattı.
Avrupa'nın, yüzde 57 olan genel ihracat pazarındaki payının yüzde 47'ye gerilediğine işaret eden Çağlayan, ancak bu yıl krize rağmen Avrupa'ya yapılan ihracatın yüzde 21,6 oranında arttığını vurguladı.
Türkiye'nin artık ihracatta pazar çeşitlendirmesine gittiğini belirten Çağlayan, Arap Baharı sürecinin yaşandığı Kuzey Afrika ülkeleriyle Türkiye'nin güneyindeki ülkelerin ise, Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği ülkeler olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, kriz yaşanan bölgelere hızla yeni alternatifler bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.
2008 krizinde bir miktar düşen ihracatın bugün çok önemli rakamlara ulaştığını ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyleyen Çağlayan, 36 milyar dolarlık ihracatın 9 yılda, 100 milyar dolardan fazla artarak 135 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
İhracattaki artışın yıllık yüzde 20'ler civarında olduğunu bildiren Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara hızla yol aldığını anlattı.