AP'den başörtüsüne çözüm çağrısı

AP Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye karar taslağını, 51 oyla kabul ederek, "Üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi" çağrısı yaptı

APden başörtüsüne çözüm çağrısı
10 Şubat 2011 Perşembe 16:28 tarihinde eklendi, 1.026 kez okundu.

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağını, 5 hayır ve 3 çekimsere karşı 51 oyla kabul etti.
 
AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten ve diğer Hristiyan Demokratların karşı çıkmasına rağmen, Hollandalı Sosyalist Emine Bozkurt tarafından verilen değişiklik önergesiyle Türkiye'ye, "üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi" çağrısı yapıldı.
 
Oomen-Ruijten, oylamanın ardından basına yaptığı açıklamada, kendisinin de başörtüsü özgürlüğünden yana olduğunu belirterek, "Ama bu konu AB'nin değil Türkiye'nin işi. Kararı Türkiye vermeli" dedi.
 
Raportör Oomen-Ruijten, Türkiye karar taslağının gelecek ay AP Genel Kurulunda oylanması öncesinde, başörtüsü konusundaki önergeyi destekleyen Sosyalistlerle, bu konuda geri adım atmaları için pazarlık yapacağını belirtti.
 
Aynı zamanda AP'nin Türkiye'de kadın hakları raportörlüğünü yürüten Emine Bozkurt ise Hristiyan Demokratlar dışında hemen tüm siyasi grupların desteğiyle kabul edilen önergesinin, AP çoğunluğunun iradesini yansıttığını belirterek, bu konuda geri adım atmasının mümkün olmadığını vurguladı.
 
Bozkurt, Türkiye'de kadınların siyasette temsil edilme oranının düşüklüğüne vurgu yaparak, bu yılki genel seçimlerde partilerden kadın kotası uygulamaları beklediğini ve seçimler öncesinde hazırlayacağı AP raporunda bu konuya dikkati çekeceğini dile getirdi.
 
Türk asıllı Alman Sosyalist İsmail Ertuğ da "başörtüsü sorununa özgürlükler çerçevesinden baktıklarını" belirterek, kabul edilen değişiklik önergesiyle AP'nin Türkiye'ye, "üniversitelerde başörtüsünün artık sorun olmaması konusunda net bir mesaj gönderdiğini" açıkladı.
 
Ertuğ, AP Türkiye karar taslağını, mevcut haliyle geçen yılkinden daha olumlu bulduğunu ifade etti.
 
"İMTİYAZLI ORTAKLIK" TARTIŞMASI
 
AP'nin en büyük siyasi grubu Hristiyan Demokratlar, "katılım sürecine alternatif olacak imtiyazlı ortaklık üzerinde çalışılması" çağrısı yapan değişiklik önergesi verdi.
 
Parlamentonun ikinci büyük grubu Sosyalistlerden "Türkiye lehine verdikleri bazı değişiklik önergelerini geri çekmeleri karşılığında, imtiyazlı ortaklık çağrısından vazgeçeceklerini" açıklayan Hristiyan Demokratlar, daha sonra önerge sahibi milletvekilini ikna edemedikleri gerekçesiyle sözkonusu maddenin oylanmasını istedi.
 
Yapılan oylamada imtiyazlı ortaklık önergesi reddedildi ve bu durum, oturumu yöneten AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, İtalyan Hristiyan Demokrat Gabriela Albertini tarafından kayıtlara geçirildi. Söz alan AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, imtiyazlı ortaklık önergesini kendi inisiyatifiyle geri çektiğini belirtmesi üzerine oylama yok sayıldı.
 
Oomen-Ruijten, Hristiyan Demokratların imtiyazlı ortaklık önergesini geri çekerek iyi niyet gösterisinde bulunduklarını belirterek, karşılığında Sosyalistlerin de Türkiye lehindeki bazı önergeleri geri çekmelerini ya da en azından desteklememelerini istedi.
 
Oylamada kabul edilen değişiklik önergeleriyle, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye yapılan çağrı güçlendirildi. Türkiye'de özellikle "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla gazeteciler aleyhine açılan davalardan endişe duyulduğu metne eklendi.
 
Değişiklik önergeleriyle Ergenekon davasıyla birlikte Balyoz Planı da taslağa dahil edilirken, darbe planlarına yönelik soruşturmaların yargının ve demokratik kurumların gücünü ve uygun, bağımsız ve şeffaf işleyişini ispatlaması talep edildi.
 
Sözkonusu paragrafta yargılama öncesi tutukluluk sürelerinin uzunluğundan duyulan endişe dile getirilerek, tüm sanıkların etkin yargılanmalarının güvence altına alınması istendi.
 
Kabul edilen bir başka değişiklik önergesiyle Ergenekon paragrafına Hrant Dink davası da ilave edilirken, "Dink cinayetinin gerçek tahrikçilerinin ortaya çıkarılmasını önlemek için devlet yöneticilerinin yapay engeller çıkarmalarından endişe duyulduğu" ifade edildi.
 
"KIBRIS'A TÜRK VATANDAŞI YERLEŞTİRMEYİN" ÇAĞRISI
 
AP Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oylamada, ilk taslakta yer alan Türkiye'ye "Kıbrıs'taki askerlerini derhal çekmeye başla" çağrısı korunurken, Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm müzakerelerini aktif olarak desteklemesi konusunda sadece Türkiye'ye yapılan çağrı, ilgili diğer tarafları içine alacak şekilde genişletildi.
 
Kıbrıs konusunda kabul edilen bir başka değişiklik önergesiyle demografik dengenin değiştirilmemesi için Türkiye ve KKTC makamlarına, "adaya yeni Türk vatandaşları yerleştirmekten kaçınmaları" çağrısı yapılarak, Türkiye'den "adaya yerleşen vatandaşlarından kaynaklanan sorunu uluslararası hukuka ve Cenevre Konvansiyonu'na uygun şekilde çözmesi" istendi.
 
Türkiye karar taslağının 8 Martta AP genel kurulunda oylanması bekleniyor.