Eker, 'Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da yer alan pirinç ile ilgili tartışmalarda bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan bir yanlış ve teşhis var. Çünkü biz, yüzde yüz eminiz. Dünyada, ticarete konu GDO'lu pirinç üretimimiz yoktu. Orada tozlanma ve bulaşmadan ibaret bir şey vardı. Bu da ürünün kendisiyle ilgili değildi. Orada bir yanlışlık var. Onun açıklanmasını üniversiteden bekliyoruz.'dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, partisinin 'Tanıtım Medya Günleri' toplantısına katılmak için bugün Konya'ya geldi. Dedeman otelde düzenlenen toplantıda bakanlık tarafından tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımları anlattı.
GDO'LU ÜRÜN İTHALİNE İZİN YOK
Gazetecilerinde sorularını cevaplayan Bakan Eker, GDO'lu ürünler hakkında soru üzerine, GDO'lu ürünlerle ilgili tavırlarının açık ve net olduğunu belirtti. Türkiye'de insan gıdası olarak hiç bir GDO'lu ürününün ithaline izin vermediklerini belirten Bakan Eker, bu yöndeki denetimlerinde çok sıkı olduğunu üretimine de izin vermediklerini kaydetti.
GDO'LU PİRİNÇ
Mersin limanındaki GDO'lu ithal pirinç konusuna da değinen Bakan Eker, o konunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirtti. Bakan Eker, şunları söyledi:
'Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da yer alan pirinçle ilgili tartışmalarda, bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan bir yanlış ve teşhis var. Çünkü biz, yüzde yüz eminiz. Dünyada, ticarete konu GDO'lu pirinç üretimimiz yoktu. Orada tozlanma ve bulaşmadan ibaret bir şey vardı. Bu da ürünün kendisiyle ilgili değildi. Orada bir yanlışlık var. Onun açıklanmasını üniversiteden bekliyoruz. Onun üzerinden maalesef kamuoyu da yanlış bilgilendi. Sanki böyle bir şey tespit edilmiş diye düşünüldü. Vatandaşımızın kafasını karıştırmaya da kimsenin hakkı yok.'
ÜRETİCİLER ZARAR GÖRÜYOR
GDO'lu pirinç iddiasıyla üreticilerinde zarar gördüğünü ifade eden Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Çeltik üretimini 360 tondan, 900 bin tona çıkardık. Birileri buna zarar vermek, üreticilerimize zarar vermeyi bilerek veya bilmeyerek vatandaşlarımıza olumsuz şekilde beyanatlarda bulunuyorlar. Bu çok yanlıştır. Hukuki manada da sorumluluk var. Sorumsuzca bu tür beyanatlarda bulunmak çok yanlıştır. Vatandaşlarımıza kimsenin bunu yapmasına hakkı yok. Ne tüketicilerimizin, ne üreticilerimin zarar uğratılmasına ve kafalarının karıştırılmasına hakları yok. İnsan sağlığıyla ilgili Türkiye'de ne GDO'lu ürün üretiliyor, ne GDO'lu üretime izin verdik, ne de vereceğiz. Vatandaşımızın burada müsterih olmasını arzu ediyorum."
GIDA DENETİMİ
Gıda sağlığı ve hijyen ile ilgili denetimleri sıkı tuttuklarını da belirten Eker, 'Teşhir uygulaması başta olmak üzere, bir çok müeyyide getirdik. Bizden önce teşhir yoktu. Denetimleri yaptıktan sonra halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bir uygulama varsa, o firmayı cezai müeyyidelerin yanında üstüne vatandaşa teşhir ediyoruz.'dedi.
SEBZE VE MEYVE ÜRETİMİNDE KİMYASAL KULLANIMI
Sebze ve meyve üretiminde kimyasal madde kullanımı hakkında soru üzerine Bakan Eker, Türkiye'de meyve ve sebze üretiminde kimyasal madde kullanımının düştüğünü belirtti. Eker, "Avrupa Birliği ülkelerine ve dünyanın diğer ülkelerine en çok sebze, meyve ihraç eden ülkeler arasındayız. Türkiye kimyasal madde kullanımını azalttı. 10 sene önce Türkiye'de 33 milyon ton sebze meyve üretiyordu. 56-57 bin ton kimyasal madde kullanıyordu. Bugün 44 bin ton üretiyor ve kimyasal madde miktarı 37 bin tona düştü. 20 bin ton daha az kimyasal madde kullanıyor. AB'nin bu konuyla ilgili raporu AB ortalamalarında yüzde 2.8, Türkiye'nin orijinli üretim ortalaması 2.6. AB ortalamasının altındayız. Ne AB ülkeleri ile ne de diğer ülkelere ihracatımızda hiç bir sorun ve sıkıntı yok." diye konuştu.