1. maddeye göre, 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeline ilişkin alacaklar kapsam içerisinde olacak.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle belediyelerin 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle tahakkuk eden vergi borçları da yapılandırma kapsamında yer alacak.
Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1924-2002 yılları arasında mali hükümleri ihtiva eden 31 tasarının Mecliste kabul edildiğini söyledi. Şimşek, bunun, 2,5 yılda bir mali hükümleri ihtiva eden bu türden tasarıların değişik hükümetlerce kabul edildiği anlamına geldiğini ifade etti.
Bakan Şimşek, tasarıda, aslında kamu alacaklarının ana parasının alındığını, enflasyonla da güncelleştirildiğini kaydetti.
"Vatandaş zamanında ödeseydi, reel anlamda bunu ödeyecekti" diyen Şimşek, şunları söyledi:
"Biz vatandaştan reel anlamda kamunun alacağını alıyoruz. Bu çerçevede, tasarıda bir yapılandırma, kolaylık söz konusu, bir af söz konusu değil. Zamanında yükümlülüklerini yerine getiren vatandaş ile bundan yararlanacak vatandaş arasında bu anlamda ayırım söz konusu değil.
Burada tasarıyla bir kolaylık getiriyoruz, taksitlendirme getiriyoruz. Geçmişte kanunla belirlenen gecikme faizlerini de dikkate alarak kolaylık getiriyoruz. Ancak hayat devam ediyor, harcamalarımız sürüyor. Vergi güvenliği ve bu karar açıklandıktan sonra bu kararın istismarını engelleme anlamında tahsilatın zaafa uğramasını engelleme anlamında, biz bu yürürlük tarihini, belirsiz bir tarih olarak ya da yıl sonu olarak belirlemekten çok, bu açıklamanın yapıldığı aydan önceki ay sonu itibariyle diye açıkladık. Mükelleflerimize bunun bir tabii ki alacaklar için belli bir tarihin belirleneceğini bu tarihin de Sayın Başbakanımızın açıklamasından önceki bir tarih olacağını açık bir şekilde ifade ettik."
Hangi kamu kuruluşlarının devlet hissesi veya vergi borcunun olduğuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Şimşek, şunları söyledi:
"Akaryakıt fiyat istikrar payı adı altında 678 bin 83 lira, petrolden devlet hakkı 9 bin 325 lira, petrolden devlet hissesi 321 bin 867 lira, madenlerden devlet hakkı 16 milyon 653 bin 504 lira, madenlerden alınan devlet hakkında yüzde 50 il özel idare payı 6 milyon 760 bin 184 lira, madenlerden alınan devlet hakkının yüzde 30 fazlılığının Orman Genel Müdürlüğünün payı 1 milyon 760 bin 418 lira, şeker fiyat farkı 28 bin 768 lira, akaryakıt fiyat farkı 1 milyon 722 bin 715 lira, mülga maden fonu sadece 28 lira. Bu alacaklarımızın ana parası olarak bana iletilen rakamlardır bu."
Bakan Şimşek, bir başka soru üzerine, askerlik, seçim, trafik gibi doğrudan doğruya vatandaşların günlük yaşamından kaynaklanan idari para cezalarının hepsinin tasarı kapsamında olduğunu ifade etti.