Bosna'da savaş kurbanları toprağa verildi

Bosna Hersek'te savaş sırasında öldürülüp cesetleri Peruçats Gölü'ne atılan 163 kişiden kimlikleri tespit edilen 66'sı, Vişegrad şehrindeki Strajişte Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bosnada savaş kurbanları toprağa verildi
26 Mayıs 2012 Cumartesi 20:28 tarihinde eklendi, 2.382 kez okundu.

 

Visoko şehrinde kimlik tespiti yapılan savaş kurbanları için Vişegrad'da cenaze töreni düzenlendi. Katliamın 20. yılında, savaş kurbanları adına yaptırılan anıtın açılışı da gerçekleştirildi. Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan törene, Bosna Hersek Reisül Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç, Bosna Hersek Federasyonu'nun Mültecilerden Sorumlu Bakanı Adil Osmanoviç, Sırbistan'da faaliyet gösteren ''Siyah Giyen Kadınlar'' adlı sivil toplum örgütünün üyeleri, katliam kurbanlarının aileleri ile çok sayıda Bosnalı katıldı. 
     
Vişegrad'da bulunmalarının, sevdiklerini kaybeden aileler ve aynı zamanda bütün Bosna kurbanlarının yanında olduklarının bir göstergesi olduğunu ifade eden, ''Siyah Giyen Kadınlar'' örgütü üyesi Staşa Zayoviç, hala bulunamayan toplu mezarların yerlerinin belirlenmesi için Sırbistan hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini söyledi. 
     
Zayeviç, ''Biz her zaman Sırbistan hükümetine, diğer toplu mezarlarının bulunabilmesi, başta Bosna Hersek olmak üzere, bütün Yugoslavya'da yapılan vahşetlerin sorumluluğunu üstlenebilmesi için baskı yapacağız'' dedi. 
     
Kimlik tespiti yapılan 66 kişinin cenaze namazını kıldıran Reisül Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç, ''İnsanı teselli edecek kelimeleri bulmak çok zor. Bugün uğurladığımız bu masum insanlar şehittir. Biliyorsunuz, şehitler ölü değildir, onlar onurlandırılmıştır. Allah, Kur'an-ı Kerim'de diyor ki, 'Allah yolunda ölenlere, ölü demeyin. Bilakis onlar diridirler. Ama siz anlamazsınız.' Bosna, şehitliklerle doludur. Srebrenitsa, Priyedor, Vişegrad... Yüce Allah'tan diliyorum ki bu şehitler vesilesiyle böyle bir şey hiçbir yerde ve hiçbir zaman bir daha yaşanmasın'' diye konuştu. 
     
-''Drina Nehri, en büyük toplu mezar''- 
Savaş sırasında öldürülenlerin çoğunun nehre atıldığını hatırlatan İsmet Spahiç, Drina Nehri'nin, bölgenin en büyük toplu mezarı olduğunu söyledi. 
     
Cenaze namazının ardından 66 katliam kurbanı, aileleri ve yakınları tarafından Strajişte Mezarlağı'nda toprağa verildi. 
   
Toprağa verilen kurbanlarının en küçüğü, 1988 yılında doğan ve öldürüldüğü sırada dört yaşında olan Haris Pociç, en büyüğü ise 1906 doğumlu Hasida Ohranoviç'ti. 
   
 Anma programına, cenaze namazı ve defin işlemlerinin ardından, tarihi Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü'nde (Drina Köprüsü) devam edildi. 
     
Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç, burada yaptığı konuşmada, Drina Köprüsü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ''En kanlı köprü'' olduğunu söyledi. 
     
Daha sonra, törene katılanlar köprüden Drina Nehri'ne 3 bin kırmızı gül bırakarak, cesetleri Drina Nehri'ne atılan kurbanları katliamın 20. yılında bir kez daha andı.