ÇAYKUR Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyon Toplantısı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç başkanlığında, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı. ÇAYKUR'un, 2011 yılı hesaplarının incelendiği toplantı öncesi, ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, komisyon üyelerine, yürüttükleri projeler ve 2013 yılında hayata geçirmeyi planladıkları yeni çalışmalarla ilgili bilgi verdi. ÇAYKUR'un, yıllık yaş çay alım rekoltesinin 600-650 bin ton civarında olduğunu, yaklaşık 120 bin ton kuru çay ürettiklerini, kuru çay satışlarının yaklaşık 115 bin ton olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, 2012 yılında üreticilere 720 milyon 813 bin 739 lira ödeme yapıldığını belirtti.
Fabrikalarda yaş çay işleme kapasitelerinin artırılması için çalışma yürüttüklerini dile getiren Sütlüoğlu, "2012 yılı çalışmalarımız sonrasında fabrikalarda 350 bin ton ilave kapasite artışı ve 150 ton sistem iyileştirmeleri neticesinde 6 bin 650 ton olan günlük yaş çay işleme kapasitemiz 7 bin 150 tona ulaşmıştır. Bu yıl yapacağımız 300 tonluk iyileştirme çalışması neticesinde 300 tonluk artışla günlük kapasiteyi 7 bin 450 tona çıkaracağız. Kapasite artışları ile daha fazla yaş çay almayı değil, sürgün dönemleri itibarıyla yaş çay alım süresini kısaltıp daha kısa sürede üretim yaparak kaliteli kuru çay üretmeyi hedefliyoruz." dedi.
Sütlüoğlu, 2013 yılında birçok yeniliğe gideceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "ÇAYKUR olarak, son yıllarda randevulu sistemle yaş çay alımı için pilot bölgelerde uygulama yaptık. 2013 yılında üreticilerimizden olumlu dönüşler aldığımız randevulu çay alımını, bu yıl çay hinterlandımızın tamamında uygulayacağız. Bu sistem üreticilerimizin haftalık kotalarını, verilecek randevuya göre haftanın herhangi bir gününde toplu olarak satmasını sağlayacak. Üretici her gün çay alım yerine gelmektense ayda 3-4 gün gelerek çay kotasının tamamını satmış olacak. Böylece zaman zaman sürgün dönemi başlangıcında yaşanan sıkıntılar, alım yerlerindeki istenmeyen görüntüler ve meydana gelen aksaklıklar bu sistemle en aza indirilecek."
Sütlüoğlu, paketleme fabrikasına ait arazinin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne devredildiğini ve İyidere ilçesinde daha modern bir paketleme tesisi yapımı için çalışmalara başlandığını da sözlerine ekledi. Komisyon toplantısı, ÇAYKUR'un 2011 yılı hesaplarının incelenmesi ve altı önerinin görüşülmesi için basına kapalı olarak devam etti.