Selçuk Müze Müdürlüğü ve Belediyesi çalışmaların izinsiz olduğunu, yüklenici firma yetkilileri sözlü izin aldıklarını iddia etti.
Selçuk-Efes Havalanı’na ikinci pisti ile çelik konstrüksiyonlardan hangar ve depo yapılması için biri süre önce çalışma başlatıldı. Dozer ve kepçelerle yapılan çalışmalar havalanının bulunduğu bölgenin Efes Antik Kenti Koruma Bölgesi sınırlarında olması nedeniyle tepkilere neden oldu. Bölgenin 1'inci derece koruma bölgesi olması nedeniyle, çiftçiler damla sulama yapıp, tarlaladını süremeyip, evlerinin iç ve dış cephelerini boyatamazken, havalanına ikinci pist yapılması ortalığı karıştırdı. Selçuk Müze Müdürlüğü ile Selçuk Belediyesi yetkilileri bu konuda herhangi izin vermediklerini, kendilerine bu yönde bir talebin gelmediğini ileri sürdü. Çalışmalarla ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verilen bir iznin olmadığı öne sürüldü.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için son yıllarda yoğun çaba harcanan Efes Antik Kenti’nin ünlü antik tiyatro ve mermerli liman yoluna 250 metre uzaklığındaki pist, hangar ve depo inşaatı çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkilileri gerekli izinlerin sözlü olarak alındığını öne sürdü.
Selçuk Efes Havaalanı Meydan Müdürü Emekli Tuğgeneral Muzaffer Karaca, pist inşaatıyla ilgili olarak DHA muhabirinin sorularına, "Selçuk’ta turizm bitti. Biz iş ve ekmek kazandırmaya çalışıyoruz. Çalışmaların izinli olup olmadığıyla ilgili sizin sorularınıza yanıt vermem. Çalışmalardan rahatsız olan varsa bana gelsin" demekle yetindi.
ÇİFTE STANDART TEPKİSİ
Efes Antik Kenti Koruma Alanı içinde, ağır iş makinelerinin çalıştığı yere sadece 100 metre mesafedeki Tusan Motel ve Restoran’ın sahibi AÜli Rıza Arın, şöyle dedi:
"Tusan Motel 1963 yılında turizm seferberliği başlatıldığında devletin özel izni ve teşviki ile yapılan tesisleren biri. O tarihten bu yana hizmet veriyoruz. Tüm işlemlerimizi yasal yollardan yapmak için hiçbir ilave inşaat talebi, değişiklik istemeden sadece artık eskiyen kapı, pencere, iç mekan mobilyalarını yenilemek istedik. Anıtlar Kurulu, izin vermedi. Burasının 1. Derece Koruma Alanı’nda olduğunu söylediler. Geçen Kasım ayında havuz kenarındaki gölgelik ve sundurmalarımız Anıtlar Kurulu’nun isteği üzerine yıkıldı. Yanı başımızdaki tarlaya pullukla sürme izni verilmiyor. Ancak 100 metle ilerimizdeki havaalanında kepçe, dozer, silindirler, onlarca kamyon harıl harıl çalışıyor. Vatandaşa boya- badana yasak, devlete dozer- kepçe serbest. Bu nasıl koruma? Bizim günahımız ne? Türkiye’nin ilk turistik tesisi adeta kaderine terkedildi” diyerek, tepki gösterdi.
ANTİK KANAL İÇİN BİLE KAZI YOK
Adının açıklanmasını istemeyen bir müze yetkilisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Efes Antik Kanal Projesi’nde bile bölgede havaalanındaki gibi ağır iş makineleriyle işlem yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Müze yetkilisi, "Çalışma yapılan ve halen kullanılan havaalanı birinci derece SİT alanında olduğundan normal koşullarda bir çivi dahi çakılamaz. Ancak herkes göz yumduğu için ikinci bir pistin çalışması tüm hızıyla sürüyor. Yeni hangarlar, depolar yapılıyor" dedi.