Atlas Okyanusu'nun balıklarından, Amerika'dan ithal edilen eşyalara ve okul araç-gereçlerine kadar hemen herşeyin satıldığı çarşı, Ebola'dan sonra can çekişmeye başladı. Liberya'da okulların salgından dolayı açılamaması ve işsizliğin had safhaya çıkması ile pazardaki esnaf bazen tek bir satış yapmak için günlerce beklemek zorunda kalıyor.
Ölümcül Ebola virüsünden dolayı okulların açılamaması eğitime büyük darbe vurduğu gibi esnafı da olumsuz etkiledi. Waterside'da ayakkabı satan İbrahim isimli bir esnaf, "Bu sezonda okullar açılır; günde 5-10 çift ayakkabı satardım. Virüsten dolayı insanlar işlerini kaybetti, okullar da açılamadı. Şimdi öğrenciler evinde oturuyor, tek satış yapamadım." dedi.
Markette kumaş satarak 9 çocuğuna ve 6 torununa bakan Anne Benson isimli kadının da işleri durmuş durumda. Günde 20-30 dolarlık satış yaptığını söyleyen yaşlı Benson, bugünlerde en fazla 6 dolarlık kumaş satabildiğini söylüyor. Ayrıca Ebola hastalarını tedavi merkezine taşıyan minibüslerle seyahat etmek zorunda kalan Benson, virüsten korunmak için kalın elbiseler giymek zorunda olduğunu söylüyor. Salgın yüzünden 9 çocuğundan 7'sini devamlı evde tuttuğunu anlatan Benson, virüsten korunmak için tek yaptığının klorlu su ile yıkanmak olduğunu söylüyor.
Ticaretin durmasının yanında bir de Waterside pazarının, Ebola karantina merkezinin bulunduğu West Point varoşuna yakın olması ve halkın karantina merkezine saldırması yüzünden Liberya hükümeti marketi kapatmayı planlıyor. Ayrıca ormanda avlanarak markette satılan vahşi hayvanların Ebola virüsü taşıma ihtimalinden dolayı, şu anda et tezgâhları da boş durumda. Halkın önemli besin kaynağı olan balık tezgâhlarının da boş olması Ebola’nın yıkıcı etkisini göstermeye yetiyor.
Mart ayında patlak veren Ebola salgını, yaklaşık 80 bin insanın yaşadığı West Point bölgesinde halkın son umudu pirinç gibi gıda dağıtan yardım kuruluşları. Günde 20-30 yeni Ebola vakasının görüldüğü Liberya'da yüzbinler acil yardım bekliyor.