Arizona Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta bu kara deliği tartışan bilim insanları, daha önce imkansız olduğu düşünülen bir başarıya imza atıp, kara deliği fotoğraflamayı planlıyorlar.
Kara deliğin fotoğraflanmasının imkansızlığı şu sözlerle açıklanıyor:
"Galaksimizin merkezinde yer aldığı düşünülen kara delik devasa boyutlarıyla güneşin büyüklüğünün tam 4 milyon katında olsa da, dünyadaki astronomların gözleri için ancak ayın yüzeyindeki bir portakal kadar iri görünebilir"
Bu imkansızlığı aşmayı düşünen ekip, Güney Kutbu'ndan Hawaii'ye kadar farklı boylardaki tam 50 teleskobu birbirine bağlayıp, bunları tek bir büyük teleskop olarak kullanmayı planlıyor.
Event Horizon (Olay Ufku) Teleskobu olarak adlandırılan projenin kara deliği "bir kara deliğin görebileceğimiz en yakın" fotoğrafını sunması bekleniyor.
Arizona Üniversitesi'nden Dimitrios Psaltis projeyi anlatırken "Teleskobu inşa edebilmek için tüm dünyanın bir araya gelmesine ihtiyacımız var çünkü teleskop dünya kadar büyük olacak" ifadesini kullanıyor ve ekliyor:
"Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar proje için geliyor, çünkü hepsinin bunun üzerinde çalışması gerekiyor."
Bu proje sayesinde Albert Einstein'ın genel izafiyet teorisinin bir kısmı kanıtlanmış olacak. Genel izafiyet kara deliğin etrafında mükemmel bir daire halinde toz ve gazın dönmekte olduğunu varsayıyor, teleskobun da bu toz ve gazı fotoğraflaması bekleniyor, zira deliğin kendisi adından da anlaşılacağı gibi "siyah".
Eğer toz ve gazın görüntüsü mükemmel daire şeklinde olmazsa, Einstein'ın en önemli teorisinin kimi parçalarını yeniden gözden geçirmek gerekecek...