İnönü Stadı’nda rugby maçı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş'ın İnönü Stadı'nda 2020 Olimpiyatları'nda rugby maçları yapılmasının planlandığını söyledi.

İnönü Stadında rugby maçı
01 Mart 2012 Perşembe 15:05 tarihinde eklendi, 1.972 kez okundu.

 

İnönü Stadı’nda rugby maçları yapılacak
 
Suat Kılıç, Beşiktaş Futbol Takımı’nın maçlarını yaptığı İnönü Stadı’nda, yenilenen şekliyle 2020 Olimpiyatları’nda rugby maçları yapılmasının planlandığını söyledi.
 
İnönü Stadı’nın ulaşım sorununun tamamen giderilmiş olacağını ve yenileneceğini anlatan Suat Kılıç, burada rugby maçlarının oynanmasını planladıklarını belirtti.
 
IOC’nin Olimpiyat Köyü ve tesisler arası ulaşım için maksimum 30 dakikalık bir süre istediğini kaydeden Bakan Suat Kılıç, "Şu anki çalışmalarımıza göre, olimpiyatları alırsak, Olimpiyat Köyü ile birimler arasındaki maksimum ulaşım süresi 25 dakikaya indirilecek. İstanbul, ulaşım konusunda rüşdünü ispat eden bir şehir olarak olimpiyatlarda kendini gösterecektir" dedi.
 
İstanbul’un olimpiyatları almaya yakın olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, sporcu yetiştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini anlatırken, şunları söyledi: "Daha önce, 75 milyonluk bir ülkede 2,5 milyon lisanslı sporcu sayısının az olduğunu söylemiştim ama var olan umut verici göstergeyi paylaşayım. Şimdi fotoğrafa iyi yönden bakmalıyız. Son 10 yılda lisanslı sporcu sayısında 8-10 kat artış sağlandı. Daha fazla gencimiz spor yapmaya başlıyor. Ne kadar büyük bir rakam içerisinde seçme yaparsak, o derecede daha başarılı sporcu buluruz. IOC’nin zaten bu süreçte aday ülkelerden beklentisi, sporcu yetiştiren ulusal bir programının olması. Biz de bu yönde hazırlıklarımıza başladık. Birden fazla bölgede sporcu yetiştirme merkezlerini devreye almaya hazırlanıyoruz. Kamp ve eğitim merkezlerimizi artırıyoruz. Kendi başarılı sporcularımızı yetiştirmek çok önemli. Olimpiyatlar için sadece mühendislik ve müteahhitlik yetmez. Sadece parayı bastırıp olimpiyatları almak Türkiye’ye yakışmaz. Biz buna talip değiliz.
 
TMOK’u, üniversiteleri, federasyonları, Spor Genel Müdürlüğü’nü, paralimpik branşlarını, okulları yoğun bir şekilde işin içine dahil ederek, sporcu yetiştirme programlarımızı artırmayı planlıyoruz." Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpiyat adaylığı sürecinde Türkiye’nin birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmayı sürdüreceğini belirterek, örnekler verirken, başarılı Türk sporcuların yetişmesine yönelik spor yatırımlarını sürdüreceklerini ifade etti.
 
Federasyonlara, Spor Toto Teşkilatı üzerinden 185 milyon ve Spor Genel Müdürlüğü vasıtasıyla da 65 milyon lira kaynak aktarıldığını anlatan Bakan Kılıç, "Yaklaşık 250 milyon lirayı federasyonlarımızın faaliyetlerine aktarmış durumdayız. Ayrıca amatör spor kulüplerine doğrudan malzeme ve kaynak yardımlarında da bulunacağız. Amatör kulüplerimizi, sporcu altyapısı olmaları itibariyle çok önemsiyoruz" dedi.
 
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, olimpiyatlara yönelik olarak İstanbul’un ulaşım sisteminin 2020 yılına kadar çok önemli bir noktaya geleceğini aktarırken, yapılmakta olan ve planlanan ulaşım projeleri hakkında bilgi verdi.
 
Atatürk Olimpiyat Stadı tamamen elden geçirilecek
 
Atatürk Olimpiyat Stadı’nın aşırı rüzgar alması nedeniyle burada planlanan atletizm müsabakalarının etkileneceğinin aktarılması üzerine Suat Kılıç, bu konuda çalışmaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Atatürk Olimpiyat Stadı’nın rüzgar sorunu herkesin malumu. O konuyla ilgili ayrıca bir teknik heyet çalışıyor. Türkiye’de ve dünyada mühendislik-müteahhitlik hizmeti o noktada ki, çözümsüz yapılaşma sorunu yok.
 
Rüzgar sorununu sadece olimpiyatlar için değil, öncesinde sportif müsabakalar için sağlıklı kullanıma dönük olarak da çözüme kavuşturacağız. Mühendislik hesapları yapılıyor. Çatı gözden geçiriliyor, çatının konumuyla ilgili statik denetlemeler yapılıyor. O stat tamamen elden geçirilecek. Orası milli bir değerdir. Yeniden yapmaya çalışsanız çok önemli bir bütçe gerekir. Yeniden inşaya oranla çok cüz’i bir harcamayla, oranın rüzgar sorununu inşallah çözeceğiz."
 
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için inşa edilecek tesislerin kesinlikle atıl olmayacağının altını çizen Bakan Kılıç, "Tesisler yapılırken hem bizim hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) gözettiği bir kriter var.
 
O da harcanılan her kuruşun, olimpiyatlar sonrasında yeniden milli ekonomiye bir değer olarak kazandırılmasıdır. Yani ölü yatırım yapılmaması. Sizi temin ederim ki, atılacak her adım ekonomiye kazandırılacak, bir ekonomik değer olarak yaşamaya devam edecek. Bir tek kuruşluk ölü yatırım söz konusu olmayacak" diye konuştu.