Jerusalem Post Gazetesi, Türkiye’nin onayının NATO’nun Suriye sınırına Patriot hava savunma sistemi yerleştirme kararının ardından geldiğini öne sürerken, İsrailli yetkililer de zamanlamanın bir tesadüf olmadığını düşündüklerini belirtti.
Gazetenin haberine göre, adını açıklamayan bir İsrailli yetkili, “Son dakikada gelen onay sanırım Patriot‘larla ilgili” iddiasında bulunmuştu.
VATAN’ın haberine göre, dışişleri kaynakları İsrail’in NATO faaliyetlerine katılmasını veto eden Türkiye, İsrail’e “kısmi” onay verdiklerini belirtti.
Bu kapsamda, Türk ve İsrail askerleri biraraya gelmeyecek. İsrail NATO ile askeri tatbikatlara katılamayacak. Türkiye’de düzenlenecek NATO faaliyetlerinde davetlileri Türkiye belirleyecek. İsrail sadece NATO’nun, seminer ve kurs gibi faaliyetlerine katılabilecek. Türkiye ve İsrail personeli sadece bu kapsamda biraraya gelecek.
İsrail’in NATO faaliyetlerine katılımı 2013 itibarıyla başlayacak. Dışişleri kaynakları ayrıca Jerusalem Post gazetesinin haberini yalanlayarak Türkiye’nin bu kararında patriotların etkisinin bulunmadığını açıkladı. Yetkililer kısmi onay sürecinin perde arkasını şöyle anlattı:
“Biz Mavi Marmara saldırısından sonra NATO’nun İsrail’le her türlü işbirliğini bloke etmiştik. Fakat bir süre sonra İsrail tarafı bazı ülkeler, NATO’nun diğer ortaklarla olan işbirliğini bloke etmeye başladılar. Bu partnerlerle olan ilişkiler çok ciddi bir sıkıntı yaratmaya başladı. Bunun üzerine NATO Genel Sekreteri, bu durumu aşmak için bir girişim başlattı. Ve bu konuda bir paket hazırlandı. Bu paketin ardından NATO’da bloke koyan diğer ülkeler de vetolarını kaldırdı. Türkiye’nin İsrail’e tutumu değişmedi. Kararla, NATO’nun bloke durumunda olan Tunus, Mısır, Fas, Ürdün gibi ülkelerle ilişkilerinin rahatlaması sağlandı.”
YAN YANA OLMAYACAK!
Türkiye, İsrail’in NATO ile işbirliği faaliyetlerine girmesine onay vermeden önce 4 şart sundu. Kabul edilen şartlardan birinde "Türkiye İsrail askeri yan yana olmayacak" denildi
İsrail gazetesi Jerusalem Post’un önceki günkü haberinde iddia edilenin aksine, Türkiye’nin sunduğu şartlar nedeniyle İsrail ordusunun NATO’nun 2013 yılındaki faaliyetlerine katılamayacağı ve hiçbir şekilde Türk askeriyle yan yana gelemeyeceği ortaya çıktı.
Ancak Mavi Marmara krizinin yaşandığı 2010 yılından itibaren NATOİsrail işbirliğini engelleyen Türkiye, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in devreye girmesiyle tavrını kısmen yumuşattı.
Rasmussen’in, Türkiye ve İsrail arasındaki gerilimden NATO’nun üçüncü ortakları olan Mısır, Ürdün ve Tunus’un da etkilenmeye başlaması nedeniyle devreye girdiği söyleniyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre; bu ay yapılan NATO toplantısında Rasmussen’in girişimi başarılı oldu.
TÜRKİYE'NİN 4 ŞARTI
Türkiye, Brüksel’deki toplantıda Rasmussen’in sunduğu formülü, şu 4 şartın onaylanmasının ardından kabul etti.
1- İsrail ile ortaklık alanları haricinde hiçbir faaliyette bulunulmayacak.
2- İsrail ile askeri tatbikat olmayacak.
3- Türkiye-İsrail askeri yan yana olmayacak.
4- Türkiye’de yapılacak herhangi bir NATO faaliyetinin katılımcılarını Türkiye seçecek.