Kaçak elektriğin faturası Batı'ya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrik, pahalı benzin ve zamlarla ilgili ilginç açıklamalar yaptı.

Kaçak elektriğin faturası Batıya
14 Nisan 2012 Cumartesi 12:26 tarihinde eklendi, 1.213 kez okundu.

 

Taner Yıldız Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada kaçak elektriğin ağırlıklı olarak kullanıldığı bölgelere ödetilmesinin başka sorunlara neden olacağını dile getirdi.
 
Kaçak elektriğin en çok Güneydoğu bölgesinde kullanıldığını dile getiren Bakan Yıldız,  vatandaşın şikayetini anladığını ancak hassas bir konu olduğunu vurguladı.
 
Kayıp-kaçağın en fazla olduğu kentlerin Urfa, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Hakkari olduğunu kaydeden Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bu bölgedeki kaçak elektriğin parasını sadece bu bölgedeki abonelere yansıtırsak, bunu siyasi olarak istismar ederler. Terör örgütü ve siyasette aynı çizgideki partiler; ayrımcılık yapılıyor, diye istismar ederler. Fatura farkını etnik ayrımcılık diye gündeme getirirler."
 
Böyle bir uygulama yapıldığında ortaya şöyle bir tartışma çıkacağını dile getirdi: "İşte Diyarbakırlıya elektrik 46 kuruştan, Bilecikliye 30 kuruştan satılıyor derler. Bunu dedirtmek istemiyorum. Etnik ayrımcılık propagandası için kullanacakları malzeme vermek istemiyorum. Türkiye'de tek abonelik sistemi var. Buna ulusal abonelik sistemi diyoruz. Aslında bölge aboneliğine geçmeyi planlıyoruz. Kayıp-kaçağı düşürdükten sonra bölge düzeyinde abonelere dağıttığımızda arada ciddi fark kalmayacak. 2015'e kadar kayıp-kaçağı önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz, sonra bölgesel dağıtım yapabiliriz. Diyelim Güneydoğu'da bir ilde 36 kuruş, batıda bir ilde 34 kuruş olursa, bu farkı etnik ayrımcılık malzemesi yapamazlar."
 
Benzini dünyanın en pahalı tüketen ülkelerden biri olmanın nedeni sorulduğunda ise "Bu soruyu Maliye Bakanı'na sormanız daha doğru olur" diye yanıtlıyor ve ekliyor: "Çünkü benzinin üzerindeki fiyatın yüzde 65'i vergi, yüzde 35'i benzin fiyatı. Yani bu konunun yüzde 65'i Maliye Bakanı'nı, yüzde 35'i Enerji Bakanı'nı ilgilendiriyor. Maliye, kolay topladığı için akaryakıt üzerine fazla vergi koyuyor. Bu bütün dünyada böyle. Türkiye 45-46 milyar lira vergiyi akaryakıt üzerinden alıyor. 75 milyar liralık bir ciro var, bunun 45-46 milyarı vergi, 30 milyarı akaryakıt."
 
Bakan vatandaşın en çok kızdığı konu olan zamlara gelince cep telefonu örneğini veriyor: "Son zamlara vatandaş kızıyor, biliyorum. Ben de zam yapmayı sevmiyorum. Ancak bu konu da biraz davranış biçimiyle ilgili. Tüketim kalıbı alışkanlığıyla ilgili. Bizde hane başına düşen elektrik maliyeti 51 lira. Toplam 22 milyar lira ödüyoruz elektriğe. Vatandaşımız 22 milyar da cep telefonuna ödüyor. Ama ona itiraz etmiyor. Bir kişiye 2.5 cep telefonu düşüyor Türkiye'de. Belki davranış kalıbını, tüketim kalıbını değiştirebilse elektrik gibi zorunlu bir ihtiyaca daha kolay para ayıracak.
24 saat elektriğimizin olması lazım. İşte enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeye çalışmamızın nedeni de bu. Hem uzun vadede enerji bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek. Doğalgazda ise biz daha 2008'deki fiyata gelmedik. İndirimler yapmıştık, henüz o indirimler kadar zam gelmedi. Biz doğal gazda son zamlara rağmen hâlâ Avrupa'da, sanayide en ucuz üçüncü, konutta en ucuz ikinci ülkeyiz."