Kaymakamlara maaş şoku

Kamuda 'Eşit İşe Eşit Ücret' amacıyla çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile vali yardımcısı ve kaymakam maaşları 200 lira düştü.

Kaymakamlara maaş şoku
18 Kasım 2011 Cuma 11:01 tarihinde eklendi.

 

KÖYDES ve BELDES projelerinde öncü rol oynayan kaymakamların morali, 666 sayılı KHK ile bozuldu.
 
Hürriyet'in haberine göre, kariyer meslek ve üst düzey yönetici grup arasında sayılmayan kaymakam ve vali yardımcılarının İl Özel İdarelerinden aldıkları ödenekleri de tümden kesildi. Bunun yerine getirilen ek ödemeye rağmen aşlarında 200 liralık erime oldu.
 
Bakanlık merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı gibi görevlerde bulunan kaymakamlar ile taşrada görev yapanlar arasında ise 550 lira maaş uçurumu oluştu.
 
Sahada olanların, masada oturanlara göre her zaman risklerle karşı karşıya kaldığını belirten bir kaymakam, "İçme suyu olmayan köy kalmadı. 8 senedir çalışıyoruz. Bunun karşılığı olarak il özel idarelerden aldığımız ek ödenek de kesildi" dedi.
 
 
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yargı erkiyle mülki erkin eşit statüde maaş aldığına dikkat çeken bir başka kaymakam ise, oysa son 6 yılda 1. Sınıf hakimin 7600 göstergeden maaş alırken; 1.sınıf kaymakamın göstergesinin 5800 olduğunu belirtti. Bunun da iki grup arasında 3 bin 500 liralık maaş farkı yarattığına dikkat çekti. Ayrıca 1.sınıf hakimlik için 12 yıl, kaymakamlık içinse 15 yıl görev yapmak gerektiğinin altını çizdi.
 
Son düzenlemeyle göstergelerinin 7600 değilse de en azından 1.sınıf kaymakamlar için 6400'e çıkarılmasını beklediklerini ancak çıkan düzenlemeyle hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. 7600 göstergeden maaş alan 1.sınıf hakim sayısının 12 bin civarında oysa 1.sınıf kaymakam sayısının 550 tane olduğunu belirterek, en azından göstergelerinin 6400'e çıkarılmasını istedi.
 
Emekli olmuyorlar
 
Kaymakamların artık emekli olmadıklarını söyleyen bir başka kaymakam ise, "Çünkü maaşlarının üçte ikisini mülki idare hizmet tazminatları oluşturuyor. 65 yaşına kadar idare etmeye çalışıyorlar. Bu nedenledir ki bir ilde 3 olması gereken vali yardımcısı sayısı her geçen gün artıyor. İstanbul'da 40 tane vali yardımcısı var" dedi.
 
Vali atamalarında daha çok müfettiş kökenlilerin tercih edilmelerine de kırılan kaymakamlar, "İkide bir teftiş; ikide bir tahkikat nerededir bilinmez hakikat" diyerek serzenişte bulunuyorlar.
 
Temsil ödenekleri de yok
 
Kaymakamlar, 5442 sayılı İller İdaresi Kanununda ilçede devlet ve hükümetin temsilcisi olarak sayılmalarına karşın, 'temsil ödeneği' almadıklarını da anımsatıyorlar.