Mağara dalışına akademik tepki !

Asya kıtasının en büyük sualtı mağarası olan Finike'deki Suluin Mağarası'nın gizemini çözmek amacıyla Teknik Dalış ve Mağara Eğitmeni Hüseyin Yelis ile 30 kişilik ekibinin gerçekleştirecekleri dalışa, Akdeniz Üniversitesi'nden tepki geldi.

02 Eylül 2009 Çarşamba 14:36 tarihinde eklendi, 1.820 kez okundu.

Sualtı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, daha önce yaptıkları dalışlarda, mağarada yaşam izleri gösteren insan kemikleri ve seramiklere rastladıklarını belirterek, "Kalıntılar bu tür dalışlarla yok olabilir. Olur olmaz kişilerle mağaraya dalış yapılmamalı" dedi.

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE YAZDI

Yapılacak dalışa tepki gösteren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu tür dalışların, yaşam izleri taşıyan mağaraya zarar vereceğini öne sürdü. Daha önce yaptıkları dalışlarda mağarada insan kemiklerine, sarkıtlara ve testilere rastladıklarını anlatan Gökoğlu, Finike Kaymakamlığı'na dilekçe yazarak dalışa izin verilmemesini istedi.

ÖNCE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPILMALI

Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, "Son günlerde Suluin Mağarası'nın gizemini çözmek için bir ekibin dalış yapacağını duyduk. Finike Kaymakamlığı'na durumun yanlışlığını belirtmek amacıyla yazı gönderdik. Mağaranın kuru dönemine ve ilkel çağlara ait olduğunu sandığımız kalıntılara rastladık. Olur olmaz kişilerle yapılacak dalışlar mağaradaki kalıntılara zarar verir. Kalıntılar yok olabilir. Bu tür dalışlardan önce mağarada geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılması gerekir" diye konuştu.

YAŞAM İZLERİ BULUNUYOR

Mağarada yaptıkları dalışlarda 50 metreye indiklerini ve 70 metreyi gözlemleme fırsatı bulduklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, "Bir dönem bu mağaranın kuru dönemi yaşadığını ve insanların burayı barınmak için kullandığını tahmin ediyorum. Jeolojik açıdan özel bulgular içeren bir mağara. Mağaradaki seramikler de arkeolojik açıdan insanların zamanında burada yaşadığını gösteriyor. Bu seramikler bize önemli bilgiler verecek. Bu nedenle bu seramiklerin bilimsel olmayan ellerde yok edilmemesi gerekiyor" dedi.

DENİZ SEVİYESİNDEN 50 METRE AŞAĞIDA

Antalya'nın Finike İlçesi'nde bulunan ve Asya kıtasının en uzun sualtı mağarası olarak bilinen Suluin Mağarası, batıya doğru genişleyerek, bir tünel gibi ilerliyor. Suyu acı, kükürtlü ve oldukça soğuk olan mağarada, deniz seviyesinden 50 metre aşağıda olmasına rağmen sarkıtlar bulunuyor. Mağaranın üç su tabakası bulunuyor. Suyu ?acı su' olarak nitelendirilen mağaranın denizle bağlantısı olduğu biliniyor.

2 AMERİKALI DALGIÇ ÖLMÜŞTÜ

Mağarada araştırma yapmak isteyen 2 Amerikalı dalgıç 14 yıl önce dalış kazası geçirmiş ve yaklaşık 70 metre derinlikte hayatlarını kaybetmişti. Dalgıçların cenazeleri yaklaşık bir hafta sonra bulundukları yerden çıkarılabilmişti. Dalıcıların bu olay nedeniyle uğursuz gözüyle baktığı mağara, kazadan sonra dalışa kapatılmıştı. Şu an mağaraya dalışlar ancak özel izinle yapılabiliyor.

HABERTÜRK