Marmara'da 5.2 büyüklüğünde deprem !

Marmara Denizi'nde saat 20.57'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem oldu.

25 Temmuz 2011 Pazartesi 21:01 tarihinde eklendi, 5.045 kez okundu.


 

 

Marmara Denizi'nde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 
    
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Marmara Denizi olarak belirlendi.

 

"DEPREM MARMARA DENİZİ'NİN NORMAL AKTİVİTESİ"

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesi olduğunu belirterek, "Deprem İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi" dedi. 
    
Kalafat, Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi güneyinde saat 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi "orta şiddette" bir deprem olarak nitelendirerek, depremin sahil kesimleri ve yakın çevresinde daha güçlü hissedildiğini ifade etti. 
    
Kalafat, Marmara Ereğlisi güneyinde denizin tam ortasında meydana gelen orta şiddetteki depremin 3-4 yılda bir olmasının normal olduğunu belirterek, "Bu deprem esasında Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesidir. İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi. Merkezi, denizin ortası olması sebebiyle herhangi bir hasar veya can kaybı olmadı. Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ederim" diye konuştu. 
     
 TEKİRDAĞ'DA HASAR OLMADIĞI ÖĞRENİLDİ 
     

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem Tekirdağ'da da hissedildi. 
    
Marmara Denizi açıklarında saat 20.57'de, 8.4 kilometre derinlikte meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin, Tekirdağ'da herhangi bir yıkıntıya sebep olmadığı öğrenildi. 
    
Deprem sonrası bazı vatandaşlar tedbir amacıyla evlerinden çıkarken, telefon hatlarında fazla yüklenmeden dolayı kısa süreli sorun yaşandı. 
    
Öte yandan 5.2 büyüklüğündeki depremden 20 dakika sonra, Marmara Denizi'nde 2.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 
     
DEPREM EDİRNE VE KIRKLARELİ'DE DE HİSSEDİLDİ 
     

Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında meydana gelen 5.2 büyüklüğünde deprem, Edirne ve Kırklareli'de de hissedildi. 
    
Alınan bilgiye göre, saat 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Edirne ve Kırklareli'de kısa süreli sallandı. 
    
Deprem, Edirne ve Kırklareli'de vatandaşlarda kısa süreli panik yaratsa da herhangi bir hasara ve yaralanmaya yol açmadı.

"CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR DEPREM"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, "Bu, yüzey kırığı ve yapılarda hasar oluşturmamakla beraber ciddiye alınması gereken bir deprem" dedi. 
    
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Tatar, Marmara Denizi içinde Marmara Ereğlisi güneyinde meydana gelen depremin sığ bir deprem olarak nitelendirilebileceğini söyledi. 
    
Bu depreme, şu andaki kısıtlı verilere göre Marmara Denizi içinde beklenen olası büyük depremin öncü depremi olarak bakmanın mümkün olamayacağını, ancak ciddiye alınması geren bir deprem olarak görülmesi gerektiğini belirten Tatar, şu bilgileri verdi: 
    
"Bilindiği gibi büyük depremle ilgili olası senaryolar dile getirilmektedir. Marmara Denizi içinde şu anda kırılmayı bekleyen 170 kilometre uzunluğunda bir fay parçası bulunuyor. Bu fay parçasını geometrik olarak 3 parçaya ayırmak mümkün. Bu parçalardan Marmara Denizi içindeki en batıda olanı yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda ve bugün yaşanan depremin merkez üssünde. Bu, yüzey kırığı ve yapılarda hasar oluşturmamakla beraber ciddiye alınması gereken bir deprem. Bu deprem bizleri uyarmıştır. Şimdi yapılacak olan şey, soğukkanlı davranmak, paniğe kapılmadan bireysel ve kurumsal olarak en hızlı şekilde kendimizi olası büyük depreme hazırlamaktır."