Humus kentine bağlı Hula ilçesinde 108 kişinin katledilmesinin ardından uluslararası toplumun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a uyguladığı baskı artarak devam ediyor. Katliamı protesto eden 13 ülke Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınır dışı ederken, muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu da, Esad'a ültimaton verdi. Özgür Suriye Ordusu, 48 saat içinde Suriye ordusunun kent ve ilçelerden çekilmemesi halinde, tek taraflı olarak Annan'ın ateşkes planını tanımayacaklarını ilan etti.
'GÖREVİMİZ SİVİLLERİ SAVUNMAK'
Açıklamada, "Suriye rejimi cuma gününe (09:00 GMT) kadar verdiği sözü yerine getirmezse, Özgür Suriye Ordusu Annan planını daha fazla bağlı kalmayacağını ilan eder. Görevimiz, sivilleri savunmak olacak" denildi.
OBAMA'DAN AB'YE 'SURİYE' TELEFONU
ABD Başkanı Barack Obama da, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Mario Monti'yle video konferans yoluyla Suriye'yi konuştu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Görüşmede liderler, Suriye'deki rejimin kendi halkına uyguladığı şiddetin sona ermesinin önemi ve ülkede siyasi değişimin hayata geçmesinin aciliyeti noktasındaki ortak perspektiflerini dile getirdi" denildi.
'SİLAHIN ÇÖZÜM OLMAYACAĞI ANLAŞILMALI'
BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno da, ''Suriye hükümeti, yeni bir istikamette olmaya hazır olduğu yönünde, sadece uluslararası toplumu değil, asıl önemlisi Suriye halkını inandıracak şekilde adımlar atmalı ve bunu somut olarak göstermeli. En önemlisi de tüm Suriyeliler silahın çözüm olamayacağına inanmalı'' dedi.
ABDA'NİN YETERSİZLİĞİ UTANÇ VERİCİ
ABD'li senatörler John McCain ve Joseph Lieberman, ABD'nin Suriye halkına yardımda yetersizliğin ''utanç verici'' olduğunu söyledi. Malezya'yı ziyaret eden McCain ve Lieberman, ABD'nin, Suriye'deki şiddetin sona erdirilmesi için daha güçlü uluslararası liderlik ortaya koyması gerektiğini belirterek, Suriye'nin bu yıl yapılacak başkanlık seçimi kampanyasının önemli bir konusu olabileceğini inandıklarını ileri sürdü.
'41 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ'
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Genel Devrim Konseyi, ülkenin çeşitli kentlerinde ordunun yönetim karşıtlarına düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 41'e yükseldiğini iler sürdü. Muhalif yapılanmalardan sorumlu olan konsey, Humus'ta 14, Şam'ın banliyölerinde biri çocuk 11, Dera kentinde 10, İdlib, Hama ve Halep'te aralarında çocukların da olduğu 6 kişinin güvenlik güçlerince açılan ateşte öldüğünü iddia etti.