Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, muhtarların tek çatı altında toplanmasının her açıdan olumlu yanları olduğunu belirterek, ''Konfederasyon olduktan sonra kurumlar bizi daha ciddiye almaya başladı'' dedi.
Akdeniz, AA Muhabirine yaptığı açıklamada iki yıllık bir çalışmanın ardından yaklaşık iki ay önce konfederasyon oluşumunun sağlandığını bildirerek, ''Eskiden herkes kendi ilinde bağımsız bir yapıdaydı. Şimdi 7 bölge ve Ankara ile İstanbul federasyonlarından oluşan konfederasyonumuzu kurduk. Sorunlarımızı konfederasyon içerisinde örgütlü bir biçimde çözmek istedik'' diye konuştu.
Mahalle sayısının özellikle illerde çok fazla olduğunu söyleyen Akdeniz, ''Keçiören ilçesinin nüfusu 831 bin ve 51 muhtarı var. Çankaya ilçesinin ise 813 bin nüfusu var ve 116 muhtarlığı var. İkisinin arasında korkunç bir fark var. Bunun bir kıstasa oturtulması lazım. Dolayısıyla biz bunların da düzeltilmesini istiyoruz. Artık köylerde de yaşayan nüfus da kalmadı. Baktığımızda 10-20 nüfuslu köyler görüyoruz. Bugün 18 bin 241 köyün nüfusu, 250'nin altında bu korkunç bir rakam'' ifadelerini kullandı.
Akdeniz, mahallelerin kurulma sürecinin gözden geçirilmesi ve belli kıstaslara bağlanması gerektiğini belirtti. Bazı illerde bu konularda çalışma yapıldığını anlatan Akdeniz, ''Erzurum'un merkez ilçelerinden birinde 88 muhtarlık var. Şimdi bu sayı 8'e düşürülüyor. Yani muhtarlarımıza ne fazla nüfusla yük düşürelim ne de çok az nüfusla muhtarlarımızı boşta oturtalım'' dedi.
-''Birlik yasamız yok''-
Türkiye'de 34 bin 384 köy ve 19 bin 138 mahalle olduğunu bunun da Türkiye genelinde 53 bin 522 muhtarlık olduğu anlamına geldiğini dile getiren Akdeniz, her kurumun kendi içerisinde birlikler oluşturduğunu ancak muhtarların ise henüz birlik yasalarının olmadığını söyledi.
Bu nedenle eğitim ve seminer veremediklerini kaydeden Akdeniz, ''Bilgisayar çok önemli ama muhtarlarımızın büyük çoğunluğu bilgisayar kullanmıyor. Bu olmayınca ikametgah belgesi bile veremiyorsunuz. Dolayısıyla bunların eğitim seminerleri birlikler vasıtasıyla yapılabilir. Bizim birlik yasamız yok. Diğer kurumlar eğitim semineri veriyor ancak biz yapamıyoruz. Seçilen arkadaşlarımız tamamen kendi bilgileri doğrultusunda hizmet veriyor ki bu da çarpıklığa sebebiyet veriyor'' şeklinde konuştu.
Hüseyin Akdeniz, Köy Kanunu ve muhtarların özlük hakları ile ilgili çalışmanın da bittiğini belirterek, Büyükşehir Yasası ile kendi kanunlarının da TBMM'den geçmesini istediklerini kaydetti.
Akdeniz, ''27 Ekim'de 2013'te seçim yapılacaksa aynı gün bizlerin de seçimi yapılacak. Aksi halde bunun yasalaşmaması halinde biz seneye yine aynı şekliyle beraber seçimlere gireceğiz. Bu da yerel yönetimlerin bir ayağının yine eksik olmasına sebebiyet verecek. Bu anlamda ikisinin aynı anda yasalaşmasının bizim için daha doğru olacağını düşünüyoruz'' dedi.
183 yıllık köklü geçmiş-
Muhtarlık müessesesinin 183 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Akdeniz, konfederasyon şeklinde örgütlenmenin ise bir ilk olduğunu söyledi. Konfederasyon olarak tek çatı altında birleşmelerinin her açıdan olumlu yanları olduğunu kaydeden Akdeniz, ''Konfederasyon olduktan sonra kurumlar bizi daha ciddiye almaya başladı. Sayın Başbakanımız bizi kabul etti. Muhalefet partilerinin tamamıyla görüştük. Genel müdür düzeyinde görüşme imkanlarımız oldu. Bizim için de bu çok önemli. Genel olarak baktığımızda bu durum sadece bizim için değil diğer kurum ve kuruluşların da işine geliyor. Çünkü bir noktada tek bir şeyi dinlemek, aynı sorunları tek ağızdan dinlemek onlar içinde önemli'' görüşlerine yer verdi.