Türkiye'nin talebi üzerine toplanan ve Suriye'nin silahsız Türk askeri uçağını düşürülmesini görüşen NATO Konseyi'nden, Türkiye'ye tam destek mesajı çıktı.
NATO karargahında Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in başkanlığında 2 saate yakın süreyle gerçekleştiren ve 28 İttifak üyesinin daimi temsilcisinin onayladığı ortak açıklamada, Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürürken "uluslararası normları ihlal ettiği" vurgulandı.
Açıklamada, "Bu eylemi kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu olay, Suriye makamlarının uluslararası normlara, barış ve güvenliğe ve insan hayatına saygı göstermediğinin yeni bir örneğidir" denildi.
Açıklamada, "Durumu yakından ve büyük endişeyle izlemeye devam ediyoruz ve NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri kontrol altında tutmaya devam edeceğiz. NATO'nun güvenliği ayrılmaz bir bütündür. Güçlü dayanışma ruhu içinde Türkiye'nin yanındayız" ifadesine yer verildi.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen de, düzenlediği basın toplantısında Suriye tarafından yapılacak yeni bir ihlal halinde atacakları adımların sorulması üzerine, "Beklentim kesinlikle böyle bir olayın bir daha yaşanmayacağı yönündedir. Yaşanacak herhangi bir (yeni) gelişme Müttefiklerin gündeminde olacak. Durumu yakından izliyoruz, gerekirse (yeniden) istişare edip neler yapılabileceğini tartışırız" dedi.
Rasmussen, toplantının, NATO Antlaşması'nın herhangi bir tehdit karşısında üye ülkeler arasında istişareler yapılmasını öngören 4'üncü maddesi kapsamında yapıldığını, toplu savunmayı öngören 5'inci maddenin ise gündemde olmadığını belirtti.
Rasmussen, "Benim net beklentim durumun (gerginliğin) kızışmaya devam etmeyeceği şeklindedir. Hiçbir şekilde kabul edilemez bir eylem gördük. Suriye'nin gelecekte bu tür olayların tekrarlamasından kaçınmak için zaruri tüm adımları atmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.
Genel Sekreter Rasmussen, toplantıda askeri uçağın düşürülmesiyle ilgili Türkiye'nin yaptığı sunumu çok takdir ettiklerini dile getirdi.
AA muhabirine konuşan bir NATO yetkilisi, İttifak'ın Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürürken "uluslararası normları ihlal ettiğini" kayıt altına almasının, bundan sonra atılacak adımlar açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi.
Üye ülkeler arasında istişarelerin süreceğini belirten yetkili, gerek duyulması halinde önümüzdeki dönemde NATO'dan somut kararlar beklenebileceğini kaydetti.
Yetkili, toplantıda tüm üye ülkelerin temel noktalarda Türkiye'ye tam desteğini ifade ettiğini, "içeride çatlak ses olmadığını" ifade etti.