Hükümetin kararına göre bu merkezde, şiddete meyilli ya da şiddet eylemi gerçekleştirmiş aşırı sağcılarla ilgili bilgiler kayıt altına alınacak. Merkezle polis ile eyaletlerin anayasayı koruma daireleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı bildirildi.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm ve Federal Suç Dairesi Başkanı Jörg Ziercke ile basın toplantısı düzenleyecek.
HERGÜN 2-3 ŞİDDET EYLEMİ
Ziercke, Alman 1. televizyon kanalında yayımlanan "Morgenmagazin" programında yaptığı açıklamada, Almanya'da her gün 2 ya da 3 aşırı sağcı şiddet eyleminin düzenlendiğini, bu nedenle şiddet yanlısı aşırı sağcılar hakkındaki bilgilerin kayıt altına alınmasının önemli olduğunu belirterek, böyle bir merkezin kurulması konusunda anlaşma sağlanmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de RBB-Inforadio'ya yaptığı açıklamada, burada önemli olanın, gerçekten şiddet yanlısı olan aşırı sağcılar hakkında bilgi toplanması olduğunu ifade ederek, sadece aşırı sağcı düşünceye sahip insanların bu merkezde kayıt altında tutulmasının büyük hukuki sorunlara yol açabileceğine dikkati çekti.
ALMAN BAKAN CEMAATLERLE GÖRÜŞECEK
Öte yandan, Bakan Friedrich ile Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Kristina Schröder'in, aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk ve 12 Yunanlıyla ilgili olarak birçok sivil toplum kuruluşunun ve dini cemaatin temsilcileriyle 24 Ocak'ta bir araya gelerek aşırı sağa karşı mücadele konularını görüşeceği bildirildi.
Almanya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bakanlıkta düzenlenecek toplantıda, toplum içindeki aşırı sağcılara karşı mücadele etmek amacıyla ortak bir sinyal verilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Almanya'da geçen yıllarda aşırı sağcıların sayısının gerilediğine, ancak şiddete meyilli aşırı sağcı eylemlerin arttığına işaret edilen açıklamada, aşırı sağ ile mücadele merkeziyle bu tür meyillere karşı çaba harcandığı, federal hükümetin, demokrasiyi tüm çeşitliliği içinde korumaya yönelik programları da teşvik ettiği kaydedildi.
Aşırı sağa karşı mücadelenin sivil toplum kuruluşlarıyla da yakın işbirliğini gerektirdiği ifade edilen açıklamada, bu nedenle toplantıya, aralarında Alman Protestan ve Katolik kiliselerinden, Almanya Yahudiler Merkez Konseyinden, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyinden, Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinden (DİTİB), Almanya Alevi Toplumundan, Alman Olimpik Spor Birliğinden (DOSB), Almanya Futbol Federasyonundan (DFB) ve Alman Sendikalar Birliğinden (DGB) yetkililerin de olduğu çok sayıda kuruluş temsilcisinin katılacağı bildirildi.