Somali ve çevresinde 10 milyondan fazla kişinin susuzluk ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirilirken, yeterli yağış olmazsa bölgede kitlesel ölümler olabileceği belirtiliyor.
Kuraklıktan en fazla etkilenen Somali'den Kenya sınırındaki Dadaab mülteci kampına gelenlerin sayısı 400 bini geçmiş durumda. Her gün yüzlerce kişinin de kampa sığındığı kaydediliyor. Mülteci sayısının her geçen gün hızla arttığı kampta gıda ve diğer ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çekildiği ifade ediliyor.
Somali, tıpkı Etiyopya ve Kenya gibi en son ilkbahar aylarında yağış aldı.
Yağışlar özellikle Somali'de çok düşük seviyelerdeydi. Yılın ikinci yağmur sezonu olan ekim-kasım döneminde yeterli yağış olmazsa 2012 yılının Somali için felaketler yılı olacağı kaydediliyor.
Halkın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu Somali'nin kuzey, güney ve batı kısımlarında kuraklık yoğun olarak hissediliyor. Buralarda yaşayan milyonlarca kişi kuraklıktan etkileniyor. Kuraklık ve susuzluk yüzünden çok sayıda küçükbaş hayvan telef oldu, ekili arazilerin neredeyse tamamı büyük zarar gördü.
Uzmanlar, Somali'de küresel ısınmanın yanı sıra iklim koşulları ve çatışmaların ülkede kuraklık ve açlığın etkisini artırdığı ifade ediyor.
Somali'de başta başkent Mogadişu'da yaşayanlar olmak üzere halkın yüzde 60'ından fazlası kuraklıktan etkilenmiş durumda. İç savaş nedeniyle sivil toplum örgütleri bölgede çalışma yapmakta zorlanıyor. Dünya Gıda Programı (WFP) Somali'de toplu ölümler olmasından endişe ediyor.
Dünya Bankası'nın Ağustos raporunda, son üç ayda Somali'de beş yaş altı 29 bin çocuğun hayatını kaybettiği, yaklaşık 600 bininin ise tehlikeyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çekildi. Somali'de un ve darı fiyatlarının yüzde 30 ve yüzde 240 arasında arttığına işaret edilen raporda, bazı bölgelerdeki kötü beslenme oranının beş yaş altındaki çocuklarda yüzde 40 yükseldiği belirtildi.