Erdoğan Toprak "Statta kurulmak istenen tezgah, bir klüp taraftarının Gezi olaylarında gösterdiği duyarlılığı, o yapıyı nasıl yok edebiliriz üzerine kuruluydu" dedi.
İzmir'de CHP İl Başkanlığı'nın "Sporda Şiddet ve Siyaset" konulu panelinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak gündemdeki spor olayları ve siyaset ilişkileriyle ilgili açıklamalar yaptı. CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven ve çok sayıda partili gencin izlediği panelde Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yaşanan olaylar ve İstanbul'un 2020 Olimpiyatlar'ını kaybetmesi ana konu oldu.
Erdoğan Toprak, Olimpiyat Stadı'ndaki olayların ayak seslerinin ve ipuçlarının önceden var olduğunu belirterek "Stada kurulmak istenen tezgah, bir klüp taraftarını Gezi olaylarında göstediği duyarlılığı, o yapıyı nasıl yok edebiliriz üzerin kuruluydu. Maçlar başlamadan Beşiktaş taraftarına getirilen 'Kombine alırken şunları yapmayacaksın. Yoksa bir daha maçlara giremeyeceksin' formu imzalandı. Ancak işe yaramadı.
Bu taraftar kitlesini nasıl uzaklaştırırız diye son olaylar gerçekleşti. Olimpiyat stadı kapılarının nasıl açıldığı meçhul. Ben spor camiasından geliyorum. Beşiktaş'ta yöneticilik yaptım. Önce tribünler kontrol edilir. WC'ler bile aranır. Bomba araması yapılır. Sonra seyirci içeri alınır. Seyirci sayısı biletle giriş yapanlardan fazla" dedi.
SPOR, SİYASETE ALET EDİLİYOR
Olay çıktığında Çarşı taraftar grubunu sahaya girmediğine dikkat çeken Toprak yeni kurulan 1453 taraftar grubunun olayları çıkartacağını önceden belli olduğunu söyledi. İki gün önce sosyal medyadan bu grubun örgütlendiğini "Görün bakalım orada neler yapacağız" söylemiyle açık açık beyanda bulunduklarını belirten Toprak "Buna karşın güvenlik önlemleri alınmamış.
AKP iktidarı sürekli bölmekle meşgul. Oysa idarecinin görevi bu değildir. Böyle olursa sevgi ortamından uzaklaşılır" dedi. AK Parti İktidarının dünya üçüncüsü futbol takım teslim aldığını ancak bugün takımın ön elemeleri bile geçemeyecek durama geldiğini, basketbolda ise 12 Dev Adam adıyla anılan takımın artık en basit rakiplerini yenemeden ilk turda elendiğini söyledi.
Bu başarısızlıkların altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini dile getiren Toprak, bunun nedeninin AK Parti'nin sporu siyasete alet etmesi olduğunu öne sürdü. Toprak "Özerklik adı altında tüm spor federasyonları ele geçirildi. Ancak iki yerde, sahne ve sahada torpil geçmez.
57 federasyonun nerdeyse tamamına kendi zihniyetindeki adamlar getirildi. Eski milletvekileri, eş, dost, akrabalar yönetici yapıldı. 150 üyeli federasyonda neredeyke tamamına yakını kendi zihniyetinde adamlar. Baskıyla da yanlarına çekilen üyelerle federasyonları ele geçirdiler. Öyle ki listeler Başbakanlıkta onaylanıyor. Sandıktan çıkıyor ama Başbakan'ın kuklası oluyor. Bu insan ülke sporuna bir şey veremez. Görevi sadece 'Padişahım çok yaşa' demek" dedi.
OLİMPİYATI KAYBETMENİN SUÇLUSU GEZİ DEĞİL
İstanbul'un Olimpiyatlar'a aday olmasının güzel olduğunu ancak yarışacak sporcu potansiyelinin bulunmadığını belirten Erdoğan Toprak, CHP'nin 2020 Olimpiyat adaylığına destek verdiğini söyledi. Olimpiyatları alamayınca AK Parti İktidarının "Biz suçluyuz" demediğine dikkat çeken Toprak, suçlunun Gezi olayları olduğunun öne sürüldüğünü dile getirdi.
Erdoğan "Gezi'de 'böyle oldu şöyle oldu' diyorlar. 'Olmasa Olimpiyatları alabiliyorduk' diyorlar. Kimse suçu Gezi olaylarına yüklemesin. Çalışmalar, hazırlıklar yetersizdi. Ben ön raporlar hazırlandığı zaman TRT'de bunu söyledim. Tokyo'nun şansının fazla olduğunu belirttim.
Başbakan Olimpiyat oylamasına, oy istemeye Suriye'ye, komşusuna savaş açılması konusunda diğer ülkeleri ikna etmeye uğraştığı toplantıdan gitti. Öte yandan spor kardeşliktir diyorsun" dedi. Toprak, basketbolcu Cenk Akyol'un da Gezi olaylarına katıldığı için milli takımdan baskı yapılarak uzaklaştırıldığını belirterek, bu kafa yapısıyla kimsenin Olimpiyatlar'ı Türkiye'ye vermeyeceğini söyledi.
Stadyumlarda bugüne kadar güvenliğin bu kadar sorun olmadığını, alternatif taraftar grupları yaratıkları ve sporu böldükleri için artık silahlı kuvvetlerle maç seyretme noktasına gelindiğini söyleyen Toprak "Biri bizi gözetliyor kameralarıyla maç seyredeceğiz nerdeyse" dedi.
Sporda şiddeti önleme yasasında herkesin kendisini bulması gerektiğini belirten Toprak "Spor akademileri, taraftar grupları, siyasi partilerle görüşülmeli. Yasa bir günde çıkmamalı. En az 6 ay hazırlığı sürmeli. Özerklik tekrar gözden geçirilmeli. Federasyonlar kendi ayağı üzerinde durmalı. Reklamı, sponsoru olmayan sporların federasyonlarının özerkliği tartışmalıdır" dedi.