Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan ''Motosiklet Bakım Onarımcısı Ulusal Meslek Standardı''na göre, motosiklet bakım onarımcısı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, müşteri istekleri doğrultusunda bağımsız olarak motosiklet bakım ve onarımlarını yapacak ve araçları test edecek.
Motosiklet bakım onarımcısı, yaptığı işlemlerin doğruluğundan, zamanlamasından ve kalitesinden sorumlu olacak, sorumluluk alanı dışında kalan arızaları ve hataları ilgili kişilere bildirecek.
Motosiklet bakım onarım işlemi, iyi aydınlatılmış ve havalandırılmış iş yerlerinde, genellikle ayakta çalışarak veya çömelerek yapılacak. İş yerinin sıcaklık, nem, toz ve gürültü seviyeleri kontrol altında tutulacak ve tehlike oluşturabilecek maddeler iş yerinden uzaklaştırılacak.
Bakım onarım işlemleri sırasında, uygun kişisel koruyucu donanım kullanılarak çalışması gerektiğine işaret edilen standartta, koku, gürültü, titreşim ve birden fazla model aracın ortak bir yerde bakım onarımının yapılmasının getirdiği karmaşıklık, çalışma ortamının olumsuz koşulları olarak nitelendirildi.
Motosiklet bakım onarımcısı ulusal meslek standardına göre, mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunuyor. Motosiklet bakım onarımcısının, A sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor.
MOTOSİKLET TAMİRCİSİ ANALİTİK DÜŞÜNECEK
Motosiklet bakım ve onarımcısı, acil durum, basit ilk yardım, geri dönüşümlü atık, hidrolik, mekanik ve motor termodinamiği hakkında bilgilere sahip olacak ve analitik düşünebilecek. Ayrıca, motosiklet bakım ve onarımcısında, el becerisi, temel geometri, matematik ve elektrik bilgisi ile zamanı iyi kullanma becerisi de aranacak.
Meslek standardına göre, motosiklet bakım ve onarımcısı, acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olacak, araç, donanım ve aparatların limitlerini zorlamayacak, işletme kaynaklarının kullanımı ve geri kazanım konusunda duyarlı olacak, kendi ve diğer kişilerin güvenliğini gözetecek, programlı ve düzenli çalışacak.