Türkiye kemik iliği naklinde ilk 5'te

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Türkiye'nin kemik iliği naklinde hem kalite hem de sayı açısından Avrupa'da ilk 5'te yer aldığını söyledi.

Türkiye kemik iliği naklinde ilk 5te
18 Şubat 2012 Cumartesi 18:42 tarihinde eklendi, 1.002 kez okundu.

İlhan, Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliği ile Anemon Otel'de gerçekleştirilen Kanser Kök Hücresi Sempozyumunda, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin ile basın toplantısı düzenledi.
    
Türkiye'nin bugün için 74 milyonu aşkın nüfusunun olduğunu belirten İlhan, ''Şu anda 5 milyon civarında olan yaşlı nüfus da artarak 2023'te 17 milyon olacak. Biz biliyoruz ki kanser hastalığı yaşla birlikte artıyor. Biz bu konuya hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyoruz'' dedi.
    
Kök hücre çalışmalarının, ABD Başkanı Barack Obama'nın ''ABD'de polikliniklerde tedaviye gelen kanserli 10 hastadan sadece 2'sinin tedavisinin yapıldığını, tedavide maliyetin arttığını, çoğu tedavinin başarılı olmadığını'' söylemesinin ardından gündeme geldiğini dile getiren İlhan, şöyle konuştu:
    
''Kanser tedavisi, teknolojisiyle, ilacıyla büyük gelişme gösteriyor ama sonuçta hastalığı tamamen düzeltme şansımız olmuyor. Biz de bu hastalığa yol açan ne olabilir düşüncesiyle yola çıktığımızda her kanserin bir kök hücresinin olduğunu gördük. Bundan yola çıkarak kanserin kök hücresini bulup buna yönelik özel ilaç, hatta kanser aşısı yapılabileceği konusunda çalışmalar başlattık.''

''farkındalık yaratmak''
    
Kanser kök hücresi ve kemik iliği nakli konusunda yapılan çalışmaları inceleme adına Denizli'de Kanser Kök Hücre Sempozyumu'nu düzenlediklerini ifade eden İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Sempozyuma 200'den fazla bilim adamı katıldı. Temel tıpçılar, biyologlar, biyokimyacılar, dahiliyeciler, cerrahlarla bu konuları tartışmaya başladık. 100'den fazla tıp fakültesi öğrencisi de kanser, kanser kök hücresini konuştu. Bizim buradaki amacımız farkındalık yaratmak. Bilim dünyasındaki kanser kök hücresiyle ilgili gelişmeleri tartışmak. Yine Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle kanser kök hücre konusunu tartışarak, dünyadaki ve Türkiye'deki durumu ortaya koymak istiyoruz. Türkiye'de kemik iliği nakli 2011 yılı için 2100'ü geçmiş, bu büyük bir devrim. Şu anda kemik iliği naklinde Avrupa'da 5. sıradayız. Sadece sayı açısından değil, kalite açısından da çok başarılıyız.''
    
PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin ise yıllardır kullanılan tedavi yöntemleriyle kanserin ''kökünün kazınamadığını'', bu tedavilerin kanser dokusunu etkisiz hale getirmesine rağmen kanser kök hücrelerini yok edemediğini belirtti.