Spikerlik günümüzde en gözde mesleklerden biri. Ancak üniversitelerde Radyo Televizyon, Gazetecilik gibi bölümler olmasına karşın doğrudan Spikerlik - Sunuculuk gibi bir bölüm henüz yok.
Spikerlik günümüzde en gözde mesleklerden biri. Ancak üniversitelerde Radyo Televizyon, Gazetecilik gibi bölümler olmasına karşın doğrudan Spikerlik - Sunuculuk gibi bir bölüm henüz yok.
Okullar bu bölümlerde kalabalık sınıflar sebebi ile kapsamlı bir pratik eğitim veremiyorlar.
Bu sebeple Spikerlik veya sunuculuk yapmak isteyen kişiler ise piyasadaki spikerlik ve sunuculuk kurslarını tercih etmek zorunda kalıyorlar.
Ülkemizde özellikle büyük şehirlerde faaliyet gösteren bu kurslar arasında aslında çok büyük bir fark yok. Tüm kurslar gerek eğitmenleri gerek eğitimleri konusunda yeterli kaliteyi koruyorlar.
Bu konuda faaliyet veren kişi ve kuruluşlar içerisinde öne çıkanlar ise şöyle:
Hakan Öztürk piyasadaki iki önemli kuruluşun zaten sahibi, ancak kendisi şu sıralarda gruplar halinde verilen eğitmenlerin bu konuda yeterli olamadığını savunuyor ve tamamen kişiye özel verilebilecek bir sistem ile çalışmalarına devam ediyor.
Çok sayıda öğrencinin bir arada olduğu sınıflarda kişi başına pratik için çok az zaman düştüğünü savunan Öztürk, ayrıca herkesin kabiliyeti beklentisi aynı değil standart bir sınıf eğitimi bu durumda yeterli olamaz diyerek kişiye özel spikerlik çalışmaları yapıyor.
Öğretmenleri arasında deneyimli isimlerin yer aldığı Medya Mektebi; öğrencilerine Türkiye'nin en başarılı TV kanallarında eğitim fırsatı sunuyor oluşu, teknik açıdan geliştirilmiş prompter uygulamaları, kameralararası dönüşlerin çalışılabildiği çoklu kameralı haber stüdyosu, ulusal haber kanallarından eğitmenler ve deneyimli oyuncuların tavsiyeleri ile hayat bulan kurs süresince kurgu, montaj gibi teknik bilgilerle kamera önü ve arkası için tam anlamıyla hazırlık sağlanmış oluyor.
Öğrenciler stüdyo ışıkları, makyajları ve giyecekleri kıyafetler hakkında bilgi sahibi olurken; kendilerine özel imaj çalışması yapma fırsatı da buluyorlar.
Diksiyon, Spikerlik, Seslendirme ve Oyunculuk alanında faaliyet gösteren bir başka kurs ise Başkent İletişim Akademisi. Rüştü Asyalı, Cihan Ünal, Altan Erkekli gibi isimlerin eğitim verdiği kurs yetkilileri; son zamanlarda dizi ve sinema oyuncularını, televizyon kanallarında yarışma ve çeşitli programlar sunarken gördüklerini belirterek, ''Sunuculuk mesleğinde sahip olunması gereken en önemli özellik ekran karşısında rahat ve doğal olabilmektir. Bunlara, Türkçe'yi güzel konuşması, sesini etkili kullanması, duruş, jest ve mimikler vb. özellikler de eklenmelidir. Eğer, oyuncu, sunuculuk mesleğinin gerektirdiği niteliklere sahipse tabii ki sunuculuk da yapabilir. Bizler, kullandığı dile saygılı olmayan, anadilini güzel kullanma konusunda gereken özeni göstermeyen, sadece görselliğe önem vererek bu mesleği yaptığını iddia edenlere eleştiriyle yaklaşıyoruz. Oyuncuların büyük kesiminin de bizimle aynı duyarlılığa sahip olduğunu düşündüğümüzden, ayrıca sunuculuk yapması bizi mutlu eder." diyor.
Can ve Arsen Gürzap tarafından kurulan Dialog Anlatım İletişim; Türkiye’de “Etkili Konuşma”, “Spikerlik”, “Spor Spikerliği” gibi alanlarda eğitim vermeye başlayan ilk özel kurum olma unvanına sahip. Bugüne dek yaklaşık 2500 kişiye mesleki eğitimler, 4000 kişiye kişisel gelişim eğitimleri vermiş olan merkez; kendini geliştirmek, yenilemek, kendine yatırım yapmak isteyen profesyonellerin, politikacıların, sanatçıların, sanatçı adaylarının, kariyer değiştirenlerin, sahne korkusu olanların, sesini duyuramayanların hayatında yeni pencereler açmayı hedefliyor. Dialog Anlatım İletişim'in eğitimci kadrosunda Tanınmış ve deneyimli isimler bulunuyor.