Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesiyle ilgili olarak, ''Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir. Bunu kararlılıkla devam ettirme kararını aldık'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısındaki konuşmasına, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki üçlü zirve toplantılarının ülkeler arasındaki dayanışmayı güçlendirdiğini belirterek başladı.
Altı yıl içinde yedi kez üçlü zirve toplantısı yapıldığına işaret eden Gül, bu toplantılar çerçevesinde sadece üç cumhurbaşkanının değil kurumların da bir araya geldiğini belirtti.
Zerdari ve Karzai ile dün akşam yemeği yediklerini ve serbest bir ortamda görüşlerini paylaştıklarını aktaran Gül, zirve çerçevesinde dışişleri bakanlarının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ev sahipliğinde en üst askeri yetkililerin, istihbarat teşkilatları başkanlarının ve içişleri bakanlarının görüştüklerini söyledi. Toplantıların güvenlikle ilgili olduğunu kaydeden Gül, ''Bu toplantılarda, üç ülkenin, özellikle Pakistan ve Afganistan'ın çok iyi bir dayanışma içinde olmaları, sorunları sahiplenerek bunların çözümü yönünde, ortak çalışma ortamını geliştirme yönünde, çok önemli görüşmeler yapılmıştır ve mesafeler alınmıştır'' dedi.
Toplantıların kalkınma ve ekonomik gelişme boyutu olduğunu da ifade eden Gül, ulaştırma bakanlarının bir araya geldiklerini ve üç ülke arasındaki ulaşım imkanlarını, özellikle de Pakistan ile Türkiye arasındaki tren yolunu geliştirme konularının ele alındığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Bugünkü toplantının önemi çok büyüktür. Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir. Bunu kararlılıkla devam ettirme kararını aldık'' diye konuştu.
''Var olan güven tekrar tazelendi''
Abdullah Gül, geçen yıl gerçekleştirilen toplantı öncesinde Afganistan'ın eski cumhurbaşkanlarından Burhaneddin Rabbani'nin hayatını kaybettiği bir terör saldırısı gerçekleştirildiğini, bu yılki toplantıdan birkaç gün önce de Afganistan İstihbarat Teşkilatı Başkanı Esad'a karşı suikast teşebbüsünde bulunulduğunu ve Esad'ın olaydan yaralı kurtulduğunu anımsattı.
Karzai'den aldıkları bilgiye göre Esad'ın durumunun iyiye gittiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu ortam içerisinde bu toplantılar yapılmıştır. Değerli kardeşlerim ve heyetleri bu toplantıların devam etmesi konusunda kararlılıklarını göstermişlerdir. Hepimiz farkındayız ki bu süreci engellemek isteyenler vardır ama buna rağmen bu süreç devam edecektir. Çünkü bu sürecin sonucunda bölgenin problemlerini çözecek olanlar bölgenin ülkeleridir. Şüphesiz ki bölge dışındaki yardımlar her türlü takdirin üzerindedir ama nihayette esas bölge problemlerini bölge ülkeleri çözecektir.
Bu çerçeve içerisinde var olan güven tekrar tazelenmiştir ve tekrar beraber çalışma kararlılığı ifade edilmiştir. Dün ve bugünkü toplantılarda bütün bu konular ele alınmıştır.
Gelecekten çok ümitliyiz ve inanıyoruz ki Afganistan ve Pakistan arasındaki bütün güvenlik sorunları bu diyalog çerçevesi içerisinde en iyi şekilde yoluna girecektir. Bunun yanında da güven, istikrar, ekonomik işbirliği ve refah bölgeye hakim olacaktır. Ben, Türkiye'ye gösterdikleri güvenden dolayı değerli Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim Karzai'ye ve değerli Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim Zerdari'ye bir kez daha teşekkür ediyorum.''
Türkiye kolaylaştırıcı rolünü oynamaya devam etmektedir
Gül, zirveye katılan Cumhurbaşkanlarına ''terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmek için atılan somut adımların neler olduğunun sorulması'' üzerine, herkes adına bu soruya cevap vereceğini söyledi. Gül, şunları kaydetti:
''Eğer genelkurmay başkanları, istihbarat teşkilat başkanları, içişleri bakanları bir araya gelip bu konuları uzun uzun konuştuysa sizin tahmin etmeniz gerekir. Ama onların konuştukları ve aldıkları tedbirin hepsini de bildirilerde veya kamuoyunun önünde açıklamanın da işin tabiatı gereği uygun düşmeyeceğini siz de tahmin edersizin. Aslında Cumhurbaşkanları arasında bir özel telefon bağlantıları hazırlandı ama henüz faaliyete geçmedi. Bu yakında faaliyete geçecek. Şunu söylemek isterim ki, sınır güvenliği ile ilgili konulardan tutun da istihbarat paylaşımı ve istihbarat kurumları arasındaki yakın işbirliği ve askeri eğitimler var. Biliyorsunuz bununla ilgili ortak tatbikatlar yapılıyor. Genelkurmay Başkanımız bununla ilgili geçen sene alınan kararlar üzerine yapılan ortak tatbikatları şehir içi, şehir dışı, meskun mahaller... Terörle mücadele konusunda bütün bunlarla ilgili bilgiler verdi. Ayrıca yeni aldıkları kararlar var. Önümüzdeki sene içerisinde yapılacak yine ortak eğitim çalışmaları, faaliyetler var. Bunlarla ilgili bilgiler verdiler. İsterseniz bu konu ile ilgili söyleyeceklerimiz bununla kısıtlı olsun."
Abdullah Gül, polis eğitimi ile ilgili de kararlar alındığına işaret ederek, ''Zaten İçişleri Bakanımız kısa bir süre önce her iki ülkeyi de ziyaret etmişti'' dedi.
Ardından, Afgan bir gazeteci Cumhurbaşkanı Gül'e ''Türkiye'nin tam olarak Afganistan'daki barış sürecinde oynadığı rol nedir? Türkiye'nin bu anlamda gelecekte atacağı adımlar ne olacaktır?'' sorusunu yöneltti.
Abdullah Gül, bu konularla ilgili olarak dün ve bugün ikili, üçlü olmak üzere geniş görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak, ''Bu çerçevede Sayın Rabbani o da bütün çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin katkıları kolaylaştırıcı katkılardır. Bunun ötesinde bu konularla ilgili detaya girmenin doğru olmayacağını yine bir kez daha burada söylemek isterim böyle konularda. Ama Türkiye kolaylaştırıcı rolünü oynamaya devam etmektedir'' yanıtını verdi.
Bu arada Türkiye, Afganistan ve Pakistan hükümetleri arasında ekonomik ve ticari işbirliğine dair mutabakat muhtırasına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Rassul, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar imza attı.