Alkol, meme kanseri riskini artırıyor

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinde riskin yaşla birlikte arttığını belirten uzmanlar, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Alkol, meme kanseri riskini artırıyor
16 Ekim 2013 Çarşamba 12:35 tarihinde eklendi, 5.922 kez okundu.

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinde riskin yaşla birlikte arttığını belirten uzmanlar, erken tanının önemine dikkat çekiyor. Uzmanlar, aşırı alkol kullanımının meme kanseri riskini artırdığını belirtiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Raşa, meme kanseri riskinin yaşla birlikte arttığını söyleyerek, ailesinde kanser geçmişi olmayanlar için 40 yaşından sonra düzenli hekim kontrollerinin başlaması gerektiğini söyledi. Meme kanseri tedavisinde başarının kilit noktası olan erken tanı için 40 yaşından sonra her yıl meme muayenesi, mammografi ve ultrasonografi çekilmesini öneren Raşa, “Her kadının 20 yaşından itibaren, her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor.” dedi.

Risk faktörlerine sahip olan, örneğin ailesinde meme kanseri görülen ve hormon kullanan kadınların ise özel risk grubunda olduğu için hekim muayenelerine 20 yaşından itibaren başlaması gerektiğini ifade etti.

MAMMOGRAFİ TEK BAŞINA YETMİYOR

Meme kanseri açısından en değerli tarama testinin mamografi olduğunu kaydeden Raşa, “Buna rağmen bütün tümörler mammografide görülmeyebilir. Bazen memede tümör olmasına rağmen mammografi sonucu ‘normal’ çıkabiliyor. Ancak mammografide bir şey çıkmaması her zaman ‘meme kanseri değilsiniz’ anlamına da gelmiyor. Bu yüzden mamografinin yanında ultrasonografi de çekilmesi gerekir.” dedi.

Kemal Raşa, kimlerin risk grubunda olduğunu şöyle sıraladı: “Kendi soy ağacında meme kanseri olanlar, daha önce yapılan biyopsilerde meme kanseri öncüsü olan patolojilerin tanımlandığı kişiler, aşırı alkol kullananlar, menopoz sonrası düzenli egzersiz yapmayanlar, özellikle karın bölgesindeki artan yağ hacmine sahip olanlar.”

Op. Dr. Raşa, meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri de, “30 yaşından önce doğum yapmaya çalışın, doğum yaptıktan sonra sütünüz geldiğince bebeğinizi emzirin, ideal kilonuzu koruyun, düzenli olarak spor yapın
kontrolsüz, gelişigüzel hormon (menopoz sonrası için ve doğum kontrol hapları) kullanmayın, alkole dikkat edin.” şeklinde sıraladı.


CİHAN