Ameliyatsız Hemoroid Tedavisi

Toplumda son derece yaygın olarak görülen ve halk arasında “basur” olarak da bilinen hemoroid; bazen rahatsız edici olmayabilir, bazen de ev reçeteleri ve ameliyatsız hemoroid tedavisi seçenekleri ile tedavi edilebilir

Ameliyatsız Hemoroid Tedavisi
09 Eylül 2020 Çarşamba 08:56 tarihinde eklendi, 2.400 kez okundu.

Toplumda son derece yaygın olarak görülen ve halk arasında “basur” olarak da bilinen hemoroid; bazen rahatsız edici olmayabilir, bazen de ev reçeteleri ve ameliyatsız hemoroid tedavisi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlarda, cerrahi gerekebilir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazen, kanama ve sarkmalar meydana gelebilir. Kısacası, hemoroid ile ilgili çok fazla bilgi vardır. Bu yazıda, hemoroid ile ilgili en çok sorulan soruları ve cevaplarını derledik.
 

  • Hemoroid riskini arttıran risk faktörleri nelerdir?
     

Yaşla birlikte, hemoroid riski de artar. Bunun nedeni, anüsteki damarların ve dokuların zaman içinde zayıflamasıdır. Bu, hamilelik döneminde bebeğin anal bölgeye baskı yapması ile de meydana gelebilir. Hemoroid riskini arttıran faktörler genellikle şunları içerir:
 

  • Tuvalet sırasında ıkınma
  • Uzun süre tuvalette oturma
  • Kronik kabızlık ve ishal
  • Fazla kilolu olmak
  • Gebelik
  • Anal ilişkiye girmek
  • Düşük lifli beslenmek
  • Düzenli olarak ağırlık kaldırmak

 

  • Semptom göstermeyen hemoroid nasıl tedavi edilir?
     

Hemoroid, hasta ondan şikayetçi olduğunda tedavi edilir. Semptom göstermeyen bir hastayı daha iyi yapmak zordur. Hemoroid, ne kadar kötü görünürse görünsün, hastayı rahatsız etmedikçe tedavi edilmemelidir. Burada, ev reçeteleri ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir.
 

  • Hemoroid belirtileri tedavi öncesi nasıl sınıflandırılır?
     

Hemoroid tedavisi; semptomların nedenine ve türüne bağlı olarak değişir. Tedavi planlamasını, iç ve dış hemoroide ve semptomlara göre yapmak önemlidir. 
 

  • İç hemoroid nasıl tedavi edilir?
     

İç hemoroid, cerrahi ya da ameliyatsız hemoroid tedavisi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Semptomlar; lif alımını ve sıvı alımını arttırmak ve uzun süre tuvalette oturmaktan kaçınmak ile hafifleyebilir. Ameliyatsız hemoroid tedavisi, klinik ortamda gerçekleştirilmektedir.
 

  • Dış hemoroid nasıl tedavi edilir?
     

Dış hemoroid belirtileri; akut trombozlu belirtiler ve hijyenik şikayetler olmak üzere ikiye ayrılır. İlki için tedavi doğru uygulandığında, %2-5 arasında değişen tekrarlama oranına sahiptir. Bant ligasyonu gibi ameliyatsız hemoroid tedavisi seçeneklerinde ise, 5-10 yıl içerisinde tekrarlama riski daha yüksektir.
 

  • Hemoroid ameliyatı olmam gerekir mi?
     

Bazen; kaşıntı, rektal ağrı ve kanama gibi belirtiler çok rahatsız edici olabilir. Yine de, ameliyat nadiren ilk tedavidir. Hemoroid problemlerinin çoğu, ameliyatsız hemoroid tedavisi seçenekleri ile yönetilebilir. Lif ve sıvı alımını arttırmak ve düzenli egzersiz yapmak faydalı olabilir. Rahatsızlığı hafifletmek için ılık oturma banyoları da iyi gelmektedir. Ayrıca, analjezik kremler kullanmak da geçici bir rahatlama sağlayabilir.
 

Bu adımlar sizin için işe yaramazsa ya da hemoroidte çıkıntılık varsa, bir cerrahi müdahaleye ihtiyacınız olabilir. Sürekli ağrı ve ameliyatsız hemoroid tedavisi sonrası tekrarlayan hemoroid durumunda, muhtemelen ameliyat olmanız gerekecektir. Cerrahi, genel anestezi gerektirse de, vakaların yaklaşık %95’i iyileşmektedir.
 

  • Hemoroid ameliyatı neden tartışmalı?
     

Hemoroid tedavisi ile ilgili başlıca tartışmalar, cerrahinin komplikasyonları ve ameliyatsız hemoroid tedavisi seçenekleri ile ilgilidir.
 

Deneyimli bir cerrah, genellikle bant ligasyonu gibi tedavi seçeneklerini tercih etmektedir. Bu tarz ameliyatsız yöntemler, minimum düzeyde dış hastalığı olan hastalar için iyi bir alternatiftir. Bununla birlikte, hemoroid ameliyatı genellikle kulağa korkutucu gelebilir. Ancak, teknolojik gelişmeler ve tıp alanındaki ilerlemeler, ameliyatın da sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini ve tamamen iyileşmenin %95 oranında gerçekleşmesini sağlamaktadır.
 

  • Lazerle hemoroid tedavisi mümkün mü?
     

Lazer tedavisi, diğer ameliyatsız hemoroid tedavisi yöntemlerine göre daha yüksek maliyetlidir. Diğer yandan, diğer tedavi yöntemlerine göre ekstra avantajlar sunabilmektedir. Dolayısıyla doktorunuz birkaç seans tekrarlayan lazerli tedavi seçenekleri önerebilir.
 

Hemoroid veya toplumda yaygın olarak kullanılan adıyla basur tedavisi hakkında bilgi