Anal Apse ve Fistül Tedavisi

Anal bölgede oluşan iltihabi içi irin dolu şişlikler anal apsedir. Makatta bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması ile tetiklenen bu sağlık sorununda iltihap makat çevresine yayılır. Bu salgı bezleri salgıladıkları mukus ile dışkının kolay çıkışını sağlamaktadırlar.

Anal Apse ve Fistül Tedavisi
12 Kasım 2019 Salı 11:19 tarihinde eklendi, 2.569 kez okundu.

Anal bölgede oluşan iltihabi içi irin dolu şişlikler anal apsedir. Makatta bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması ile tetiklenen bu sağlık sorununda iltihap makat çevresine yayılır. Bu salgı bezleri salgıladıkları mukus ile dışkının kolay çıkışını sağlamaktadırlar. Bu salgı bezlerinin iltihaplanması ve bu iltihabın makat etrafına yayılması ile hasta büyük tuvaletini yaparken ağrı ve acı hisseder. Makat kısmında şişlik, kızarıklık, makattan iltihabi akıntı olmakta, hastada ateş, halsizlik durumları görülmektedir. Bu belirtiler görüldüğünde Proktoloji Uzmanı tarafından muayene edilmeli gerekli görülürse görüntüleme cihazları ile MR ve ultrason çekimleri yapılmalı daha net sonuçlar alınmalıdır. Anal bölge çevresinde oluşan başka bir iltihabi rahatsızlık anal fistüldür. Anal apse ve anal fistül zamanında müdahale edilmediği takdirde birbirlerine dönüşebilecek sağlık sorunlarıdır. Anal fistülün gelişimi makatın 2-3 cm çevresinde oluşan sivilce görünümü şişliklerle lousier. Bu şişlikle makat deliğine alternatif yol oluşturan küçük kanallar meydana gelmektedir. Bu alternatif yol ve iltihaplı sivilceler de hastada ciddi ağrı ve rahatsızlıklara yol açmaktadır.
 

Anal Apse Nasıl Tedavi Edilir?
 

Anal apsede iltihap ile dolu olan apsenin iltihaptan temizlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple ufak bir cerrahi müdahale ile bu işlem yapılabilir. Genel Cerrahi Uzmanı ya da Proktoloji Uzmanının yapacağı cerrahi operasyon ile makat bölgesindeki iltihap temizlenir. Genelde lokal anestezi altında yapılan bu operasyonun hastanın durumuna göre genel anestezi altında da yapılır. Makat bölgesinin iltihaptan temizlenmesi ile bu iltihabi durumun yol açtığı makattan akıntı, makatta şişlik şikayetleri ile hastada yüksek ateş, terleme, halsizlik şikayetleri de düzelir. Anal apsenin ameliyatsız tedavi seçeneği pek yoktur. Hasta cerrahi müdahaleden sonra 3 gün düzenli pansuman yaptırmalı ve doktor tarafından da hasta gözlenmelidir. Doktorun direktiflerini dinleyen anal apsesi olan hastada aynı rahatsızlığın tekrarlanma olasılığı çok düşüktür. Geç fark edilen ve geç tedaviye başlanan anal apsenin anal fistüle dönüşme ihtimali çok fazladır. Anal fistüle dönüşen anal apsede de fistül ameliyatı alternatif tedavi yöntemidir.
 

Anal Fistül Nasıl Tedavi Edilir?
 

Anal fistülün tedavisinde ilk aşama makata alternatif yol olarak oluşan kanalı tespit etmektir. Bunun tespiti için MR ve ultrason çekimi yapılır ve kanalın durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Fistülün boyutu, makata olan mesafesi göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi belirlenmektedir. Cerrahi müdahale ile yapılan fistül tedavisinde makat etrafındaki iltihap temizlenir ve açılan kanallarda iltihap varsa onlar da temizlenir. Makat deliğine alternatif olarak ortaya çıkan kanal kesilerek çıkarılır ve çıkan yerde iltihap varsa temizlenir. Bu cerrahi müdahalede dikiş yapılmaz yara açık bırakılır ve antiseptik oturma banyoları ile iyileşme sağlanır. İyileşme süresi 3-4 haftadır. Anal fistülün yapısına göre uygulanan bir tedavi yöntemi lazerle fistül tedavisi vardır. Bu tedavide makat etrafında açılan kanalların içine girilerek lazer ile yakılır. Normal cerrahi müdahaleye göre hastanın iyileşme süreci daha hızlıdır.
 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00

Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45