Assange'a polis ablukasına son

Assange bir tecavüz davasından dolayı İsveç’e iade edilmesini önlemek amacıyla Ekvador elçiliğine sığınmış, o tarihten bu yana polis memurları binayı gözetim altına almıştı.

Assangea polis ablukasına son
12 Ekim 2015 Pazartesi 23:17 tarihinde eklendi, 4.492 kez okundu.
Assange bir tecavüz davasından dolayı İsveç’e iade edilmesini önlemek amacıyla Ekvador elçiliğine sığınmış, o tarihten bu yana polis memurları binayı gözetim altına almıştı. Assange, hakkındaki iddiaları reddediyor.
Elçilik binasından dışarıya adım atar atmaz Assange’ın tutuklanıp iade edilmesi amacıyla bu noktada sürekli polis barındırmanın Polis Teşkilatı’na 12 milyon sterline mal olduğu belirtiliyor.
 
BBC Türkçe’nin haberine göre, teşkilat bunun “artık orantılı olmadığını”, Assange’ı tutuklamak için “bazı açık ve gizli taktiklere başvurulacağını” ifade etti.
 
Avustralyalı Assange İsveç’e iade edildiğinde Wikileaks kapsamında yayınlanan ABD’ye ait gizli resmi belge ve yazışmalardan dolayı yargılanmak üzere bu ülkeye gönderileceği gerekçesiyle Ekvador elçiliğine sığınmıştı.
Ekvador 1951’de Cenevre imzalanan Mülteci Sözleşmesi’ne dayanarak Assange’a siyasi mülteci statüsü vermişti.
 
ELÇİLİKTE SORGU
 
İsveçli yetkililer ise Assange’ın suçlamalar hakkında sorgulanması için Ekvador ile anlaşma konusunda iyimser olduklarını belirtiyor.
 
44 yaşındaki Assange, sığındığı elçilik binasında olması kaydıyla sorgulanmaya hazır olduğunu söylemişti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İngiltere’nin 2012’den bu yana Assange’ın İsveç’e iadesi konusunda yasal yükümlülüğü olduğunu ve bunun devam ettiğini belirtti.