Bowling Nasıl Oynanır?

Bowling oyununda devrilen lobutların sayısına göre puanlama yapılır ve en çok puanı alan kazanır.

Bowling Nasıl Oynanır?
12 Haziran 2022 Pazar 17:10 tarihinde eklendi, 36.103 kez okundu.

Bowling, orta boyda, farklı renklerde ve tutmak için üç deliği bulunan bir topla oynanan oyundur. Amaç en çok lobutu devirmektir. Toplamda 10 lobut vardır. Bunun için topu dengeli bir şekilde atarak lobutlara isabet ettirmek gerekir.
 

Eğer denge sağlanamazsa top, alanın iki tarafındaki kanallara denk gelerek oyun alanının dışına çıkar ve sonuçta atış başarısız olur. Lobutların bazıları devrilirse ya da hiçbiri devrilmezse oyuncu 2.atışını yapar.
 

Devrilen lobutların sayısına göre puanlama yapılır ve en çok puanı alan kazanır. Her oyuncunun toplam atış hakkı 10 framedir. Her frame 2 atıştan oluşur. İlk atışta strike yapılamazsa frameyi tamamlamak için 2. Atış yapılır. Bu atıştan sonra sıra diğer oyunculara geçer. Her oyunda olduğu gibi bowlingte de bazı kurallar ve püf noktalar vardır.
 

Bowling Bazı Püf Noktalar
 

-Top seçimi: Top seçimi iyi bir atış için önemli bir yere sahiptir. Toptaki deliklerin parmaklara uygunluğu, yani parmaklar için fazla geniş ya da dar olmaması gerekir. Topun vücut ağırlığına göre ayarlanması da oldukça önemlidir. Topu aldığımızda atarken omuz aşağı doğru düşüyorsa top vücudumuza göre ağır demektir. Bunu önlemek için topların üzerindeki ağırlıklara göre seçim yapılmalıdır.
 

- Top tututşu: Doğru top seçiminde sonra atışın yapılacağı çizgiye gelinmelidir. Baş parmak topun alt tarafındaki deliğe, yüzük ve orta parmaklar da üs taraftaki iki deliğe yerleştirilmelidir. Topu çok gevşek ya da çok sıkı tutmak eli incitebilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da topu atarken bileği bükmemektir.
 

- Duruş pozisyonu: Top atılırken bacaklar bir miktar kırılır ve bel hafif öne doğru eğilir. Topun tutulduğu el ileri geri götürülerek vuruş ayarlanır.
 

- Seviyeye göre atış açısı ayarlamak: Oyuncu başlangıç seviyesindeyse önceliği, orta kısma dengeli bir atış yapmaktır. Orta ve ileri seviyelerde sağ ve sol taraflar hedef alınarak falsolu atışlar yapılabilir.
 

- Top bırakılırken kolun en ileri gittiği noktada bırakılması önerilir. Topun atılacağı sırada aşağı ya da yan taraflara değil, hedefe doğru düz bir şekilde bakılmalıdır.
 

Bu adımları uygulamak yeni başlayanlar için biraz zor olsa da pratik yaptıkça atışlar iyileşir ve falsolu atışlara geçilebilir.
 

Bowling Terimleri

1- Frame: Oyundaki turların her birine frame denir. Toplam 10 frame ve her framede 2 atış vardır.

2- Strike: Gelen turun ilk atışında tüm lobutlar devrilirse strike olur. En çok puanı almak strike yapabilmekten geçiyor.

3- Spare: Turlarda verilen 2 atış hakkı sonunda tüm lobutlar devrilmiş olursa bu duruma spare denir.
 

Bowling’te İyi Olmak İçin Tavsiyeler

- Topu atmak, yere çarptırmak başarısız atışlardır. Topu itmek daha doğrudur.

- Yukarıda bahsedilen püf noktalara dikkat edilmelidir.

- Falsolu atışlar öğrenmelidir.
 

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 7 Haziran 2022. https://sporduragi.com/