Bursa’da, kanserden ölümler artıyor

Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’da bütün ölümler içerisinde kanserden ölümlerin arttığını söyledi.

Bursada, kanserden ölümler artıyor
27 Şubat 2014 Perşembe 13:34 tarihinde eklendi, 5.294 kez okundu.

Pala, oda binasında düzenlediği basın toplantısında şehrin sağlık sorunlarına dikkat çekti. Bursa’nın su ve hava kirliliği ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Pala, şunları dile getirdi: “TÜİK tarafından yayınlanan belgeye baktığımızda Bursa çok ciddi bir su fakiri. Belediyelerde kişi başına temin edilen günlük su miktarı Türkiye’de 216 litre, Bursa’da 157 litre. Yerel seçimler öncesi bunu kimse tartışmıyor. İstanbul’da bile Bursa’dan çok daha yüksekte, 195 litre düzeyinde.”

“SULARIN YÜZDE 40’A YAKINI KİRLİ”
Ayrıca suların kirliği olduğuna değinen Pala, birçok ilçede kirlilik boyutunun çok yüksek olduğa işaret etti. Suların yüzde 40’a yakınının kirli olduğunu belirten Pala, “Türkiye’nin 4.büyük şehri. Sosyal ekonomik gelişmişlikte 5-6.sıralarda, ciddi artı değer sağlıyor ama o kentinde yaşayan halkına henüz temiz su sağlayabilecek durumda değil.” dedi.

“KANSER ÖLÜM ORANI YÜZDE 23,5’A ÇIKTI”
Bursa’da bütün ölümler içerisinde kanserden ölümlerin arttığını vurgulayan Pala, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de kanserden ölümlerin bütün ölümler içindeki oranı, son 3 yılda yüzde 21 civarında. Bir değişiklik göstermemiş. Bursa’ya bakın yüzde 21,5’tan yüzde 23,5’a çıkan bir veri ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla derelerini sürekli kirlettiğimiz, havası kirli olan ve bir sürü su kaynakları, hava kaynakları, toprak kaynakları kirli bu şehirde, çevresel etkiler nedeniyle kanser olgularının artması ihtimali karşımızda duruyor.”

“HASTANE YATAK SAYISI YETERSİZ”
Yatak sayıları bakımında da Bursa’nın Türkiye ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Pala, 2012 verilerine göre Bursa’nın 100 bin kişi başına düşen toplam yatak sayısında Türkiye’de 40.sırada yer aldığını kaydetti. Kamu hastanelerinin yetersizliğine ve sayılarının azaltıldığına işaret eden Pala, buna bağlı olarak acil servislere talebin her geçen gün arttığını ve sağlıksız koşullarda hizmet vermeye çalışıldığını anlattı.
Prof. Pala, şehirde doğum yapan kadınların yüzde 4,8’inin 20 yaş altında olduğunu sözlerine ekledi.


CİHAN