Çocuk Oyunlarının Eğitim Üstündeki Yararları

Milli eğitim bakanlığı bütün okullarda internet ağını kullanarak her alanda rahat iletişim kurulmasını ve eğitim alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip olmak için çalışmalar başlatmıştır.

Çocuk Oyunlarının Eğitim Üstündeki Yararları
20 Temmuz 2014 Pazar 10:21 tarihinde eklendi, 97.785 kez okundu.

Milli eğitim bakanlığı bütün okullarda internet ağını kullanarak her alanda rahat iletişim kurulmasını ve eğitim alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip olmak için çalışmalar başlatmıştır. Okul ortamında olan internet bazı çocuklar tarafından amaçsız alanlarda kullanımı söz konusudur. Bundan dolayı bakanlık merkezli olan internet ağında bazı sınırlamalara gidilmektedir. Okullarda kullanılan sitelerin sadece eğitim ve öğretime faydalı olacak sitelerin kullanılmasına izin verilmektedir. Mesela facebook, twiter ve diğer sosyal ağlara giriş engellenmiştir. Ayrıca diğer sakıncalı olan sitelerde engellenmiştir. Ülkemizde eğitim konusunda yıllardır yapılan çalıştaylar ve bazı seminerlerde gündeme gelen konuların başında eğitimin kalitesidir. Eğitimin daha fazla nasıl kaliteli ve verimli hale getirilebileceği konusunda fikir taramaları yapılmaktadır. Bu seminerler sonucunda anlaşılan ve üzerinde uzlaşılan konulardan biri oyundur. Oyun ile yapılan derslerde çocukların ne kadar ilgili ve alakalı oldukları saptanmıştır. Çocuklar oyunlar aracılığı ile duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebilmektedir. Bu oyunlar ister bilişsel olsun, ister duyuşsal olsun, isterse psiko motor becerileri kazandırsın hepsinin kazandırılması çocukların gelişimi açısından son derece önemlidir.
 

Milli eğitim bakanlığı onaylı oyunlar gönül rahatlığı ile oynanabilir. Aileler bu oyunları çocuklarının gelişim seviyelerine göre seçip bilgisayarın masaüstüne kısa yol olarak kopyalamaları kolaylık sağlamaktadır. Çocukların elinin altında her an kullanacağı kaliteli oyunların olması ile farklı sitelerden oyun oynama isteğini engelleyecektir. Çocukların oynamak istediği oyunların zeka düzeylerine uygun olması ve çocuğun gelişimine fayda sağlaması veliler açısından sevindirici durumdur. Meb oyunları bu saydığımız kaliteli ve eğitici oyunlardandır. Bakanlığın çocuklar için en uygun olan oyunları tasarlaması ve çocukların hizmetine sunması eğitim açısından önemli bir gelişmedir. İnternet oyunları sadece zeka seviyelerinin gelişmesi için değil aynı zamanda diğer birçok davranışın kazanılmasına da vesile olmaktadır. Meb oyunlar özel ekipler tarafından boş zamanlarda çocukların zamanını verimli geçirmeleri için tasarlanmış ve oynatılmıştır. Meb sitesi üzerinden girilen bu oyunlar okul öncesi çocuklar ve ilköğretim basamağındaki çocukların kolayca oynayacağı tarzda olması iyidir. Çocuk gelişim psikologları bu oyunların bireylerin yaşamını pozitif olarak etkilediğini ve sınıf ortamında yaşanan birçok problemin kökten halledildiği görülmüştür.


Milli eğitim bakanlığı hayalinde olan her sınıfta bir bilgisayar ve her okulda bir bilgisayar projesini gerçekleştirdikten sonra eğitimin daha da kaliteli olduğunu ve çocuklarda gözle görülür gelişmelerin olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yakın zamanda her öğrenciye bir tablet verilmesi konusunda istenen başarı sağlanmıştır. Çünkü sınıflarda olan bilgisayar masa üstü olduğu için her öğrencinin oyun oynamasına yetecek süre olmadığından okuldaki bilgisayarlar yeterli gelmemektedir. Bundan dolayı öğrencilerin eğitim ve öğretiminin evde de devam etmesi için tablet dağıtılmıştır. Tabletler her yerde kullanım kolaylığı sunduğundan oldukça faydalıdır. Çocuklar artık nerde isterlerse orda eğitici oyun oynayabilecekler. Bakanlığın verdiği bu tabletler içerik olarak özel bilgiler ile donatılmış ve içinde boş zamanı değerlendirmek için eğitsel oyunlar da yüklenmiştir. Meb oyun çocukların istediği tarzda oyunlardır. Kontrollü olan bu oyunların çocukların gelişimlerini ve hayata bakışını etkilemektedir. Bazı kontrolsüz sitelerde yayınlanan ve cinsel istismar sağlayan sitelerin olmaması velileri memnun etmiştir. Bu meb oyunlar sayesinde velilerin içi rahat etmektedir. çünkü çocuklarının acaba hangi sitelere girip girmediğini merak etme gibi bir sorunu olmayacak. Öğrencilerin oyunlar sayesinde hem eğlenmesi hem de bilgilenmesi hem veliler hem de eğitmenler açısından memnuniyet vermektedir. Bizim geleceğimiz olan bu çocukların kaliteli eğitimlerden geçerek vatanına ve milletine hayırlı bir birey olması herkes tarafından arzu edilen bir durumdur.