Dgs Puan Hesaplama

Öğrenciler girecekleri sınavların tarihlerinden puan hesaplamalarına kadar tüm detayları ele alıyor.

Dgs Puan Hesaplama
14 Mayıs 2020 Perşembe 22:43 tarihinde eklendi, 10.163 kez okundu.

Öğrenciler girecekleri sınavların tarihlerinden puan hesaplamalarına kadar tüm detayları ele alıyor. Örneğin DGS yani Dikey Geçiş Sınavı bunlar arasında boy gösterir. Hesaplaması biraz karışık olan sınava dair tüm merak edilenler Hesaplamauzmani.com üzerinden ifade edilmiştir. Başta:
 

  • Ön lisans programlarını tamamlayanlar DGS hazırlıklarına geçer.
  • 4 yıllık lisans eğitim haklarına sahip olmaları sağlanır.
  • Sayısal ve sözel bölümler üzerine sınavdan geçmeniz beklenir.
     

Test usulü olacak şekilde sınav hazırlanır ve öğrencilerin başvuruları dikkate alınır. Toplam 140 dakika süren sınavda elde edilen puana göre lisans eğitimine geçmeniz ve diploma sahibi olmanız mümkün.
 

DGS Standart Puan Tablosu

Dgs puan hesaplama yapmak isteyenlere önce tablolar eşlik edecektir. Yıl içerisinde belirtilen tablolar üzerinden hesaplamanın hatasız bir şekilde yapılmasına özen gösterilir. Örneğin:
 

-Standartlar: Hem sayısal hem de sözel bölümler ayrı ayrı sıralanır. Her ikisine standart puanlar belirlenir. Ön lisans başarı puanının ağırlıklarına karşılık katsayılar sergilenir.
 

-Hesalama: Puanlar ve tablo üzerinde yer alan katsayılar belirleyici olmakta. Puanların önce çarpımı yapılır ve hepsi toplanır. Hesaplama neticesinde DGS puanı ortaya çıkar ve tercihte bulunmaları beklenir.
 

DGS Ham Puanı Nedir?
 

Dgs puan hesaplama sırasında ham puan dikkate alınır. Nitekim hesaplamanın gerçekleşmesi adına ham puanın alınması gerekir. Aksi halde hesaplama yapılmayacaktır. Bu duruma karşılık:
 

  • En az 0,5 puanı göz önünde bulundurulur.
  • İki teste dair minimum puan 0,5 olarak belirlenmiştir.
     

Testten 0,5 puan elde edemeyenlerin hesaplamaları yapılmaz. Ham puan nasıl elde edilir merak edenlere ise doğru – yanlış cevap algoritması eşlik edecektir. Yani doğru cevap sayısından çıkarma işlemlerine geçilir. Yanlış cevap sayısına göre 4/1’i olacak şekilde çıkarma sağlanır ve ham puanlara bu şekilde ulaşılır.

Dgs Ortalama ve Standart Puanlar

Dgs puan hesaplama için hem sözel hem de sayısal bölümler ayrı ayrı ele alınır. Bunun üzerine ham puan ortalama çıkartılır ve 0,5’in altında olmaması halinde hesaplamaya geçilir. Yukarıda belirttiğimiz üzere ham puanın altında olanlar için hesaplama geçersiz sayılır.
 

Ham puanlar ortalama 50 bazında ele alınırken, standart sapma puanlarına da yer verilir. Standart sapmaya ilişkin puan 10 olarak ele alınır. Bunun üzerine hem sayısal hem de sözel standart puanların belirlenmesi söz konusudur.
 

Dgs Puan Hesaplama Araçları

Dgs puanı nasıl hesaplanır öğrenenler başta doğru bir hesaplama yapamayabilir. Çünkü katsayılarından standart sapmaya kadar pek çok husus ele alınır. Bunun için özel hesaplama araçlarından faydalanmanız işinizi kolay hale getirecektir. Örneğin araçlardan:
 

  • Katsayısı için önce yılı tercih etmeniz gerekir.
  • Yeni sınav sistemi üzerinden doğru ve yanlış test sonuçları girilmelidir.
  • Önlisans başarılı puanı da talep edilen bilgiler arasında.
     

Bu detaylar üzerine otomatik olarak hesaplama gerçekleşir ve kısa süre içerisinde bilgi sahibi olursunuz. ÖBP eklenmeden hesaplamaya yer verildiğini de unutmamak gerekir. Bunun için ayrıca ÖBP puan hesaplama araçlarına başvurmanız da mümkün.
 

DGS & ÖBP Puan Sistemi

Ön Lisans başarı puanı DGS hesaplamalarına etki eder. Bu kısaca ÖBPşeklinde ele alınır ve puan sisteminden boy gösterir. Neyse ki YÖKSİS tarafından akademik notların kayıt altına alınması söz konusudur. Ve tüm bu bilgilerin ÖSYM arşivine gönderilmesi sağlanır.
 

ÖBP hesaplamalarının resmi veriler üzerinden gerçekleşmesine özen gösterilir. Bu şekilde herhangi bir eksiklik meydana gelmez. Resmi verilere göre DGS hesaplanır ve yerleştirme programlarına geçilir. Lisans eğitimine başvurmak isteyenlerin başta bu aşamaları dikkate alması beklenir. Dgs puanı nasıl hesaplanır ya da ÖBP nedir öğrenenlerin işi uzun sürmez.