Düzenli Diş Kontrolü Neden Önemli?

Herkesin çocukluk döneminden itibaren düzenli olarak diş muayenesinde geçmesi ve dişlerini kontrol ettirmesi gerekiyor.

Düzenli Diş Kontrolü Neden Önemli?
12 Mayıs 2019 Pazar 15:31 tarihinde eklendi, 2.505 kez okundu.

Herkesin çocukluk döneminden itibaren düzenli olarak diş muayenesinde geçmesi ve dişlerini kontrol ettirmesi gerekiyor. Çünkü rutin olarak yapılan diş kontrollerinde diş ağrısına hatta diş kaybına neden olabilecek pek çok problem önceden fark edilebilir.  Bu sayede önlem alınması ve problemler ortaya çıkmadan önce müdahale edilmesi mümkün hale gelebiliyor. Aynı zamanda diş sağlığının korunması açısından da düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmeniz gerekir. Peki, diş hekimi kontrollerinde nelere bakılıyor?
 

  • Diş Temizliği

Diş hekimi kontrollerinde öncelikle dişlerin profesyonel bir şekilde temizlenmesi sağlanıyor. İşlerinizde düzenli olarak günde 2 ya da 3 defa fırçalıyor olsanız dahi profesyonel temizlik diş taşlarının da temizlenmesi anlamına geldiği için çok daha büyük önem taşıyor. Bu nedenle tartar ve diş taşı temizliğinde kapsadığı için profesyonel diş temizliğinin aksatılmadan yapılması lazım. Dişlerinizin yapısına ve diş temizliğine verdiğiniz öneme göre kaç ayda bir profesyonel diş temizliği yaptırmanız gerektiği diş hekiminiz tarafından size bildirilecektir.  
 

Zira rutin diş kontrollerinde zaten diş hekimi tarafından dişlerinizin profesyonel temizliğe ihtiyacının olup olmadığı belirlenir ve tarafınıza bildirilir. Profesyonel diş temizliği yaptırılmaması ise diş çürümesi ve ağızda kötü koku oluşması gibi pek çok farklı sorunu beraberinde getirebiliyor. Bu sorunların temel kaynağı aslında dişlerin yüzey bölümünde biriken plaklar ve tartarlardır. Dişlerinizi düzenli fırçalasanız dahi plak ve tartarlardan kurtulmanız için profesyonel diş temizliği yaptırmanız gerekiyor.
 

  • Muayene

Rutin diş kontrollerinde sadece dişleriniz değil, ağız içi ve diş etleriniz de doktor tarafından detaylı bir kontrolden geçirir. Muayene esnasında diş hekiminiz mevcut bir hastalığın belirtisinin olup olmadığını arayacaktır. Bu sayede yeni gelişmekte olan bir hastalığın önceden tespit edilmesi ve ilerlemeden gerekli tedavinin uygulanması mümkün hale gelir. Düzenli diş kontrolleri sayesinde onlarca farklı dişeti hastalığının da önüne geçilmesi sağlanabiliyor. Diş hekimleri sadece dişleri değil diş etlerini de titiz bir muayeneden geçiriyor. Aynı zamanda dişlerde başlangıç aşamasında olan çürümenin derhal müdahale edilerek önlenmesi sadece rutin kontrolleri ile elde edebileceğiniz bir kolaylıktır. Bu nedenle muayenenin de aksatılmaması ve sağlıklı dişlere ya da diş etlerine sahip olanların bile rutin olarak diş kontrolüne gitmesinde fayda var.
 

  • Röntgen

Çene kemiğinde hasar olup olmadığı, gömülü diş bulunup bulunmadığı, apse, kist, tümör ya da diş çürüğü gibi problemlerin mevcut olup olmadığını anlamanın tek yolu kimi zaman röntgen çekilmesi olabiliyor. Bu nedenle rutin diş kontrolleri esnasında diş hekiminiz sizden diş röntgeni çekilmesini isteyebilir. Çekilen röntgen çene kemiğini de kapsadığı için çene kemiğinde bir erime olup olmadığı ya da farklı bir sorunun mevcudiyeti önceden anlaşılabiliyor. Bu nedenle herkesin belirli aralıklarla diş röntgeni çektirmesi de gerekiyor. Diş hekiminiz bu konuda sizi yönlendirecek ve ne zaman diş röntgeni çektirmeniz gerektiği konusunda periyotları size bildirecektir. Sadece tek bir röntgen çekimi ile onlarca farklı hastalığın önceden tespit edilmesinin mümkün olduğunu sakın unutmayın.
 

Diş Kontrollerine Ne Sıklıkla Gidilmeli?

Şayet dişlerinizde ya da diş etlerinizde herhangi bir problem yoksa 3 ay ila 6 aylık periyotlar halinde rutin kontrolüne gitmeniz gerekiyor. Ancak herhangi bir tedavi görüyor olmanız durumunda her gün ya da haftada bir kısacası tedaviniz bitene dek muayeneye gitmelisiniz. Diş hekimleri kimi zaman rutin muayene esnasında bazı problemler olduğunu anlayabiliyor. Bu durumda size kısa bir süre sonrasında yeniden gelmeniz gerektiği bildirilebilir. Diş hekiminizin ilettiği kontrol tarihlerini aksatmamanız diş sağlığınız açısından büyük önem taşıyor.

Bu içerik https://www.elacabuk.com/web sitesinden derlenmiştir.