Eğitim de KDV indirimi istiyor

Özel okulların beklentisi, KDV indirimi yapılan sektörler arasında yer almaktı ancak olmadı. Hem sektörün hem de velilerin sıkıntıya gireceği yönünde açıklamalar geldi.

Eğitim de KDV indirimi istiyor
02 Kasım 2018 Cuma 09:44 tarihinde eklendi, 6.423 kez okundu.
Otomobil, beyaz eşya, mobilya, konut, ticari araçlar ve tapu harcı olmak üzere 6 başlıkta yıl sonuna kadar Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapıldı.
 
Özel okullar da eğitimdeki yüzde 8 KDV’nin düşürülmesini istiyor du ancak bu gerçekleşmedi.
 
Milliyet'ten Mine Özdemir'in haberinde, sektörün hükümetten bu konuda bir adım beklediği belirtildi. Haberde, 120 bin öğretmenin görev yaptığı sektörde, öğrenci sayısının azalmasıyla binlerce öğretmenin işsiz kalacağı, 3 yıldır talep edilen KDV indiriminin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da iletildiği ancak gelişme yaşanmadığı belirtildi.
 
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, konuyu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ileteceklerini ifade ettiği haberde, Dal'ın şu ifadeleri yer aldı: 
 
Eğitim sektöründe KDV indirimi yapılması talebimizi sıkça MEB’e iletiyoruz. Yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz. Beklentimiz de vardı fakat açıklanan başlıklarda kendimizi görmedik. O yüzden mahzunuz. Biz talebimizi Bakan Bey ile 15 gün önce görüşmemizde ilettik. Krizden sektörümüz de etkileniyor. Yapılacak indirim sonuçta veliye yansıyacak.
 
Sektörde ciddi bir rekabet söz konusu. Velinin yükünü hafifletmek açısından KDV’de yapılacak indirim çok önemli. O yüzden KDV’nin indirilmesini, hatta devletin yapması gereken mecburi hizmetlerden biri olarak eğitimden vergi alınmasını bile çok doğru bulmuyoruz. Şimdi bir de özel okullara verilen devlet teşviğinin kaldırılması söz konusu. Sektöre 1,5 milyar TL’lik bir katkı sağlıyordu ve öğrenci sayısının ciddi oranda artmasına vesile olmuştu. Fakat teşviğin kalkmasıyla bir daralma söz konusu. Bunun karşılığında hiç olmazsa senelerdir arzu ettiğimiz belli konularda vergi indirimi yapılsın. 20 bin TL’lik bir eğitim ücretinin içinde 2-3 bin TL minimum KDV ve diğer vergiler var..."