Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Fatih’teki yenilikler

İstanbul Avrupa yakasının köklü tarihi ile kalabalık ilçelerinden olan Fatih, sosyal belediyecilik ve dönüşüme odaklı yönetim anlayışı ile 13 yıldır, ilçe belediye başkanı olan Mustafa Demir yönetiminde parlamaktadır.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Fatihteki yenilikler
25 Eylül 2017 Pazartesi 12:58 tarihinde eklendi, 2.407 kez okundu.

İstanbul Avrupa yakasının köklü tarihi ile kalabalık ilçelerinden olan Fatih, sosyal belediyecilik ve dönüşüme odaklı yönetim anlayışı ile 13 yıldır, ilçe belediye başkanı olan Mustafa Demir yönetiminde parlamaktadır.


Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 1959 yılında doğan Mustafa Demir, ilköğretimini yine Diyarbakır Ergani’de tamamlamıştır. Ortaokul ve lise eğitimi için Kahramanmaraş’a giderek, mezuniyetinden sonra 1979 yılında İstanbul’a Diş doktorluğu eğitimi için gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni başarı ile tamamlayarak, 1983 yılında mezun olmuştur. Yüksek öğrenimini Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Kent Çalışmaları ve Yönetimi’nde tamamlamıştır. Yüksek öğreniminden önce, ana eğitimi olan diş hekimliği ile ilgili Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği kurucu başkanlığı görevini üstlenmiştir ve halen Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler alanında doktora eğitimine devam etmektedir. Yüksek öğrenimi sırasında dönemin şartları ve eğitiminin bir gereği olarak, siyasi hayat ile tanışan Mustafa Demir kimdir, sorusuna siyasal hayatından başlayarak; cevap vermekte fayda vardır.
 

1997 yılında Anavatan Partisi’nden ayrılan Korkut Özal ile birlikte siyasi alanda yöneticiliğe başladı. Demokrat Parti genel başkanlığına Aydın Menderes’ten sonra seçilen Korkut Özal, Genel Başkan Yardımcısı olarak Mustafa Demir’e görev verdi. Yaklaşık 35 yılını Fatih İlçesinde geçiren Demir, gelişen politik süreçlerde 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Kurucu Üyesi olarak yeni partisindeki önemli görevine adım attı. Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Başkanlığı, Halkla İlişkiler Tanıtım ve Medya sorumlusu olarak İl Başkan Yardımcılığı görevine 2003 yılında getirilen Mustafa Demir, 2004 yerel seçimlerine Fatih İlçe Belediye Başkan Adayı olarak seçildi. Parti içerisindeki başarısı ve yükselişi ile halk arasındaki tanınmışlığı ve sevilen kişiliği sayesinde, 2004 yerel seçimlerinde Fatih İlçe Belediye Başkanı seçildi. Bir Belediye Başkanı olarak Mustafa Demir kimdir, sorusuna cevap olarak;
 

Mart 2004 yerel seçimlerindeki başarısını, Fatih İlçe Belediye Başkanı olarak geçirdiği beş yılın ardından, Eminönü ve Fatih ilçelerinin birleşerek seçim alanların değiştiği 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde de göstererek, 2’inci defa İlçe Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Geçirdiği bu dönem içerisinde dönem dönem Haliç Belediyeler Birliği Başkanlığı görevlerini de yürüten Mustafa Demir, tek aday olarak girdiği 2014 yerel seçimlerinde 3’üncü defa Fatih İlçe Belediye Başkanı görevini kazanarak halen bu göreve devam etmektedir.
 

İlk Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden beri “Sürekli yaşanabilir bir Fatih” hedefiyle çalışmalarını sürdürerek, insan kimliği ve kişiliğine tam anlamıyla katkı sağlayacak bir şehir oluşturabilme ideali ile hizmet eden bir belediyecilik anlayışı sunmaya çalışmış ve bu ideali ile yerel yönetimlerin dönüşümlerinde, ciddi farklılık katmış bir siyasetçidir. Fatih İlçesi’ndeki modern kentsel dönüşüm projeleri ve ciddi restorasyonlara eğilimi ile diğer belediyelere değişim konusunda öncülük etmiştir. 
 

Mustafa Demir, e-Devlet, e-Bilişim, kentsel dönüşüm, ilçesinin barındırdığı tarihi yapıların restorasyonu ve en doğru anlamda Sosyal Belediyecilik alanlarında paradigma değişimi kararları ile ilk ve de örnek projelere imza atmıştır. Bu değişimler ile “Marka ve Akıllı Şehir” yaratma yönünde etkili çalışmalarına halen devam etmektedir. Doktora eğitimine devam ettiğini belirttiğimiz Başkan Mustafa Demir, yurtiçi ve yurtdışı farklı yüksek öğretim kurumlarında, Kent Bilgi Sistemleri, Halkla İlişkiler, Kentsel Yenilenme ve Restorasyon gibi akademik konularda dersler vermektedir. Ayrıca tüm eğitim ve siyasi hayatı olan yaklaşık 35 yılını AK Parti Siyaset Akademisi’nde genç siyasi adaylar ve partili dostlarıyla eğitimsel olarak paylaşmaktadır. Belediye başkanlığı ile yerel yenilikçi bir yönetici olarak Mustafa Demir kimdir, yenilikçiliği kadar yeni yönetim anlayışına neler katmıştır sorularına öncelikle, e-Dönüşümcü ve e-Devlet konularındaki ilkleri olarak;
 

Çeşitli Mobil İmza, Borç Ödeme ve Sorgulama, Sicil Sorgu, Sokak Rayiç Değerleri uygulamaları Bilgi Edinme, Coğrafya Bilgi Sistemi, Fatih Mobil Uygulaması, FABİM Başvuru Kayıt Giriş uygulaması ve Online ilköğretim ve Lise müfredatı olarak sıralanabilir. Diğer beğenilen dönüşüm ve yenilikçi sistem ve uygulamaları arasında, Meydan-Sokak-cadde, Park ve Çevre uygulamaları, Depreme Karşı Yeniden Yapılandırma, Anıt Eserleri yenileme projeleri, çeşitli yatırım projeleri, her türlü Havai Hatların Yer Altına Alınması Projesi, Kültürel Varlıkların Yaşatılması Projesi, Bilgi Teknolojisi ve Eğitime Destek projeleri ile anılmaktadır.
 

Başkan Mustafa Demir, 2013 2016 yılları arasında UCLG-MEWA kısa adıyla bilinen, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı Kongresi, Konsey ve Yönetim Kurulu üyeliğine layık görülerek, yerel yönetim ve belediyecilik konusundaki başarılarını uluslararası alanda da ispatlamıştır. Siyasi kişiliği ve tecrübesi ile yerel yönetim başarılarını elde ederek, 3 seçimde üst üste başkanlık görevini alarak hizmetlerine devam eden Mustafa Demir, kişisel hayatı ile de ilgi odağı olmayı başarmıştır.


Oldukça sportif yaşam tarzıyla tanınan başkan, 2012 yılında ve ardından 2013 yılında İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçmiş, “İstanbul Boğazını Yüzerek Geçen İlk Belediye Başkanı” unvanını elde etmiştir. Spor kadar tarih ile de ilgilenen başkan, iyi derecede yabancı dil bilgisine sahiptir. Başkan Mustafa Demir, asıl mesleği olan hekimliğe devam eder ve kendisi gibi Diş Hekimi olan hayat arkadaşı Şule hanım ile evliliği devam ettirmekte olan 2 çocuk sahibi bir babadır.