Fazla kilo hamile kalmayı zorlaştırıyor

“Son yılların en büyük sağlık sorunlarının başında gelen obezite hem erkeklerde hem de kadınlarda hormon dengesinin bozulmasına, bir takım düzensizliklere neden olduğu gibi kısırlığın da önemli sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor” diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Elçim Bayrak,aşırı kilolun infertilite yani kısırlık üzerine etkilerinden şöyle bahsetti.

Fazla kilo hamile kalmayı zorlaştırıyor
17 Ocak 2022 Pazartesi 10:41 tarihinde eklendi, 1.289 kez okundu.
 “Son yılların en büyük sağlık sorunlarının başında gelen obezite hem erkeklerde hem de kadınlarda hormon dengesinin bozulmasına, bir takım düzensizliklere neden olduğu gibi kısırlığın da önemli sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor” diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Elçim Bayrak,aşırı kilolun infertilite yani kısırlık üzerine etkilerinden şöyle bahsetti.Hem kadın hem erkek bireylerin vücutlarında gün içinde harcadığı enerjiden daha fazla miktarda yağ birikmesi sonucu boy ve kilo arasındaki fark artmakta ve bu durum obeziteye sebep olmaktadır. Çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizdeki kadınların ortalama %45’inin, erkeklerin ise ortalama %25’inin aşırı kiloları sebebiyle kısırlık sorunu yaşadığı ortaya çıkmıştır. Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler için obezite büyük sorun haline gelmektedir.
 
 
 
Hormon Dengesini de Bozuyor !
 
Kadın ve erkeklerde obezite üreme sistemini yöneten hormon dengesini olumsuz etkileyerek kısırlığa sebep oluyor diyen Op. Dr. Elçim Bayrak şöyle devam ediyor “Aşırı kilo yani obezite kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonun düzgün çalışmasını kötü yönde etkileyip yumurta üretme konusunda sorunlara doğrudan sebep olmaktadır. Kadın metabolizması aşırı kilodan olumsuz etkilenmekte ve ilk olarak adet düzensizlikleri ortaya çıkmaktadır. Adet düzensizlikleri yumurtlama probleminin belirtisi olarak kabul edilmekte ve bu sebeple gebe kalmak oldukça zor hale gelmektedir. Sadece kadınlarda değil erkeklerde de obezite, erkeklik hormonu testosteronun etkisini olumsuz etkileyerek kaliteli sperm üretimini eksi yönde etkilemekte ve erkek infertilitesine de sebep olmaktadır.” dedi. Aşırı kiloyla mücadele etmek zorunda kalan çiftler bu problemlerin yanı sıra kısırlık sorunu ile de başetmek durumunda da kalmaktadırlar.
 
 
 
Aşırı Kilo Tüp Bebek Tedavisini Etkiler mi ?
 
Aşırı kiloları nedeniyle kısırlık sorunu yaşayan anne baba adaylarının tüp bebek tedavisine başvurmaları halinde ilk yaklaşımın diyetisyen kontrolünde kilo vermek olduğunu belirten Op. Dr. Elçim Bayrak aşırı kilonun tüp bebek tedavisinde başarı şansını azalttığını söyledi ve şöyle devam etti “Çocuk sahibi olmak için başvuran çiftlerin %10 kadarında kilo vermesi halinde tedaviye gerek kalmadan gebe kalabiliyor. Kilolu kadınların tüp bebek tedavilerinin normal kilo ölçülerinde olan kadınlara nazaran biraz daha uzamaktadır. Hem normal yollarla hem de tüp bebek tedavisi ile gebe kalma şansını artırmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye dayalı bir hayat tarzının benimsenmesi oldukça önemlidir. Ayrıca ideal kilonun korunması başka hastalıkların önlenmesine de yardımcı olmaktadır” dedi.