Formulaz nefes kesti

RİZE’nin Ardeşen İlçesi Tunca Beldesi’nde bu yıl 8’incisi düzenlenen 'Red Bull Formulaz' tahta araba yarışları, büyük heyecana sahne oldu. Meydana gelen kazalarda 3 kişinin hafif yaralandığı yarışlara katılan Dünya Süpersport Şampiyonu milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu da grubunda birinciliği elde etti.

Formulaz nefes kesti
21 Ağustos 2016 Pazar 18:14 tarihinde eklendi, 1.847 kez okundu.
Tunca Belediyesi ile Redbull tarafından bu yıl, 'Arabam tahtadan inerim rampadan' sloganı ile düzenlenen ve 'Formulaz' adı verilen yarışlara gençler ve 40 yaş üstü kategorilerinde 66 kişi tahta arabaları ile katıldı. Yarışmacılar, 16 grupta 6’şarlı yapılan yarışlara kendi tasarımları olan ve sırma teli dışında metal aksamın yasak olduğu birbirinden ilginç tahta arabalarla katıldı. Araçlarda maksimum uzunluk 1.70 metre, genişlik ise 70 santimetre olarak sınırlı tutuldu.
 
'UÇURUMA DÜŞMEK YASAK'
 
Formulaz yarışlarında güvenlik önlemleri dikkat çekti. Eğimli yolda yarışmacıların uçuruma düşmemesi için yol kenarlarına saman balyaları yerleştirildi. Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar kask, kolluk ve dizlik taktı. Yol boyunca, 'Dikkat tahta araba çıkabilir', 'Uçuruma düşmek yasaktır', 'Sollama yapmak yasaktır' ve 'En keskin viraj 53 metre geride kaldı' yazılı ilginç tabelalar dikkat çekti. Yarışlarda, sağlık ekipleri olası kazalarda yaralananlara müdahale etmek için beklerken, Jandarma ekipleri de yol boyunca güvenlik önlemi aldı.
 
62 YAŞINDA YARIŞTI, GENÇLERE TAŞ ÇIKARDI
 
Formulaz yarışlarında 62 yaşındaki Dursun Ali Köse büyük ilgi topladı. 1959 yılından bu yana tahta araba ile yarıştığını anlatan Köse, "Çivi ve tahta ile yaptığımız arabalarla 70 kilometre hıza ulaşıyoruz. Fren yok ama ayağımızdaki kara lastikle durmaya çalışıyoruz. Durursa duruyor, durmazsa uçuruma gidiyoruz" dedi. Yarışlara katılan Kanadalı Dominic Rangce adlı kadında, tahta araba ile piste deneme sürüşü yaptı.
 
KENAN SOFUOĞLU TEHLİKE ATLATTI
 
Dünya motosiklet şampiyonu Kenan Sofuoğlu da tahta araba yarışlarına katıldı. Grubunda birinci gelen Sofuoğlu, yarış sırasında bir çocuğun aniden önüne çıkması nedeniyle kısa süreli tehlike atlattı. Yarış sonrasında gösteri için tahta arabayla iniş yapan Sofuoğlu'nun tahta arabası, tekerleğinin kopması nedeniyle saman balyasına çarparak durabildi. Yarışı kazandığını ancak daha sona tahta aracında hasar oluştuğunu anlatan Kenan Sofuoğlu, Orhangazi köprüsü açılışında motosikletle 400 kilometre hız yaptığını, tahta araba ile de 80 kilometre hıza ulaştığını belirterek, "Ayaklarımla durdurmaya çalıştım ama ayaklarımın altı bayağı yandı" dedi.
 
KİMİ DEVRİLDİ, KİMİ SAMANLARA ÇARPTI
 
Yaklaşık bin kişinin izlediği yarışlarda 4’erli gruplar halinde start alan yarışmacılar, 1.6 kilometrelik eğimli parkurda yarışırken tehlikeli anlar yaşadı. Bazı tahta arabaların tekerleği çıkarken, bazıları saman balyalarına çarptı.Yarış sırasında bir yarışmacının tekerleği çıkan tahta arabasını eline alarak bitiş noktasına doğru koşması izleyenleri güldürdü. Kazalar sonucunda 3 kişi hafif yaralandı. Yaralılara ambulansta müdahale edildi.
 
FORMULAZ FİNALİNDE KAZA
 
Redbull Formulaz yarışlarının finali kıyasıya çekişmeli geçti. Dünya motosiklet şampiyonu Kenan Sofuoğlu'nun da 4 finaliste eşlik ettiği yarışmanın bitiş noktasındaki rampadan atlayan tahta arabalar yolda savruldu. Bitişe ilk ulaşan yarışçı Kenan Sofuoğlu oldu. Sofuoğlu'nun ardından bitiş rampasından tahta arabası ile atlayan Serhat Kurkut yüz üstü yere düştü, arkadan gelen Murat Gül'ün kullandığı tahta araba ise hızla kalabalığın arasına daldı. Kazalarda 2 kişi yaralandı.
 
Final yarışına katılan Kenan Sofuoğlu yarışmayı birinci tamamladı ancak finale kadar olan diğer yarışlara katılmadığı için birinciliği kabul edilmedi. 8'inci Redbul Formulaz yarışlarında Serhat Kurkut birinci, Murat Gül ikinci, Fatih Çukur ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere çeyrek altın hediye edildi.