Girişimsel radyoloji doktorları istanbul

Girişimsel radyolojide, diyagnostik (tanısal) radyoloji yöntemlerinin kılavuzluğunda hastalıklı bölgeye, tedavi amacıyla dışarıdan girişimde bulunulur.

Girişimsel radyoloji doktorları istanbul
14 Ekim 2019 Pazartesi 19:51 tarihinde eklendi, 3.453 kez okundu.

Girişimsel radyoloji, günümüzde modern tıbbın hızla ilerleyen dallarından biri olup, radyolojinin tedavi edici olan bölümüdür. Girişimsel radyoloji yöntemi kullanan girişimsel radyologlar yani girişimsel radyoloji doktorları görüntüleme kılavuzluğunda minimal girişimsel yöntemlerle perkütan (ciltten girilerek) tedaviler yaparak diğer klinik branşlara birçok konuda yardımcı olmaktadırlar. Geçmişi 60'lı yıllara dayanan girişimsel radyolojik tedavilerde, işlemlerin çeşitliliği, karmaşıklığı ve derinliği son zamanlarda çok artmıştır.
 

Peki, Girişimsel Radyoloji nedir?
 

Yeni radyolojik yöntemlerle lezyonları ve ona ulaşılacak yolların çok iyi görüntülenmesi ile birlikte, iğne ve kateter teknolojisindeki gelişmeler, girişimsel radyoloji adı verilen, organizmaya tedavi amacıyla ince cerrahi girişimlerin uygulandığı bir bilim dalının doğmasına neden oldu.
 

Girişimsel radyolojide, diyagnostik (tanısal) radyoloji yöntemlerinin kılavuzluğunda hastalıklı bölgeye, tedavi amacıyla dışarıdan girişimde bulunulur. Vücudun derilerindeki iltihap keselerinin (abse) boşaltılması, köpeklerden geçen ve iç organlarda su keseleri oluşturan (kist hidatik) hastalığının tedavisi, safra yolu tıkanıklıklarının açılması, damar darlıklarının genişletilmesi, damar baloncuklarının (anevrizma) tıkanması ya da damar içerisindeki yeni pıhtının (trombüs) eritilmesi benzeri birçok işlem girişimsel radyolojinin uygulama alanlarıdır.
 

Girişimsel radyoloji nedir sorusunu böylece özetledikten sonra, modern tıptaki yerinden de söz edelim. Son yıllarda hızla gelişen girişimsel radyoloji, tıbbın her alanında gittikçe daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Yöntem birçok olguda cerrahiyi ve dolayısıyla genel anesteziyi ortadan kaldırır. Operasyonun riskli olduğu durumlarda, cerrahinin hastanın genel durumu düzeldikten sonra yapılmasını sağlar. Birçok olguda kanamayı azaltıp tümör boyutunu küçülterek cerrahiyi kolaylaştırır.
 

Bu şekilde çok büyük bir spektrumdaki işlemlere özgü yöntem ve teknikler geliştikçe, daha riskli ve dokunulamaz hastaların girişimsel tedavileri yapılabilir hale gelmiştir. Girişimsel radyolojideki işlemler; görüntüleme kılavuzluğunda cerrahiye göre çok daha az girişimsel yöntemler kullanarak, tedaviyi yönlendirir.
 

Genellikle bu işlemler hastalar için daha rahattır. Çünkü büyük kesiler yoktur, daha az ağrı, risk ve daha kısa iyileşme zamanı ile işlemler tamamlanır. Günümüzde girişimsel radyologlar önceden elde edilmiş görüntüler üzerinde gerçekleştireceği işlemi planlarlar. Daha sonra kateterleri (birkaç milimetre kalınlığındaki plastik tüpler) damarlardan ya da perkütan olarak (ciltten girilerek), görüntüleme kılavuzluğunda (Dijital Substraksiyon Anjiografi, Floroskopi, Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi) yönlendirirler.
 

Girişimsel Radyolojinin Uygulandığı Alanlar :
 

Biyopsiler / Tümör işaretlemesi, Drenaj işlemleri, Toplardamar içi kateterler ve Endovasküler Tedaviler,Onkolojik Girişimler.
 

Endovasküler tedavilere örnekler:
 

  • Şah Damarı Tıkanıklığı
  • Böbrek Damarı Tıkanıklığı
  • Bacak veya Kol damarlarına yönelik balon ve yapay damar tedavileri
  • Aort anevrizmalarına yönelik yapay damar graft tedavileri
  • Anevrizma yada damar yaralanması sonrası kanamalara yönelik embolizasyon
     

Prof. Dr. Zekai Pekkafalı Hakkında
 

Ağırlıklı olarak ultrasonografi, renkli Doppler ultrasonografi, MR ve non-vasküler girişimsel radyoloji alanlarında çalışmaktadır. Prof. Dr. M. Zekai Pekkafalı 2016 yılından bu yana Üsküdar Üniversitesinde dersler vermektedir. Çeşitli uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış veya kongrelerde sunulmuş 150’den fazla bilimsel makale ve bildirisi bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. En iyi girişimsel radyoloji doktorları arasında yer alan Prof. Dr. Zekai Pekkafalı, İstanbul Ataşehir Brandium İş Merkezinde ikamet etmektedir.